2021. július 6., kedd

Ösztöntudat

Nap együttállás Szíriusszal: 2020.07.06

Bevezető gondolat: "A kutyák etológiai vizsgálata végső soron, ahogyan már korábban is sokszor állítottuk, saját magunk, az ember jobb megismerését is szolgálja." (Miklósi Ádám)


Ma a Nap együtt áll az éjszakai égbolt legfényesebb csillagával, a Szíriusszal. Természetesen ezt a fényességet a központi csillagunk mellett most nem láthatjuk, magát a Szíriuszt augusztus vége eleje és május eleje között figyelhetjük meg.

Néveredet

Neve a görög "szeiriosz" szóból ered, ami perzselőt jelent. A régi korban a "seir" kifejezést minden fényes és ragyogó mennyei jelenséghez – naphoz, csillagokhoz – társították.

Meglepő módon a szóval több, különböző nyelvben is találkozhatunk. Egyiptomban Osiris isten nevében fedezhetjük fel, a keltáknál Freyja (az aranyszínű) istennő névváltozata a Sýr. A szanszkrit szúrja szó szintén ragyogót jelent és a Nap erőteljes megnyilvánulását reprezentálja. Asszíria névadója Assur isten, akit szárnyas napkorongként ábrázoltak.

A Szíriusz másik neve "kutyacsillag", mivel a Nagy Kutya csillagképben található. A magyar csillagmitológiában Sánta Kata nevet viseli, aki a Kaszás (Orion) után szalad az ebéddel. Kínában, Koreában a neve "Égi Farkas", a dakota indiánok szerint pedig a "Szent kör" egyik kijelölője.

Csillagászati érdekességek

● Naprendszerünkhöz egészen közel, mindössze 8,6 fényév távolságra található.
● fényessége 25,4-szer, átmérője 1,71-szer, tömege 2,35-szor nagyobb, mint a Napunké.
● a ragyogó fehér csillag a Föld bizonyos pontjairól más és más színűnek látszik. Délen, a Földközi-tenger térésgében, Észak-Afrikában és az ókori Babilóniában vörösnek látták, északon (Izlandon) kék, míg Hawaii-on sárga színnel jellemezték. Valószínűleg ez a horizont közeli pozíciójának és a légkör elszínező hatásának köszönhető.

Kulturális sajátosságok

● az ókori Egyiptomban a Szíriusz kiemelten fontos szereppel bírt. A csillag heliákus (vagyis Nappal együtti) kelése egybeesett a Nílus áradásával. Innen datálták az új évet, mivel az ország ilyenkor újjászületett. A folyó fekete, szerves és vulkáni eredetű földet tartalmazó iszapréteget terített a völgyre, ez adta a termőképességét. Egyiptomban a sivatag neve "Vörös Föld" vagyis "al Deseret" volt, míg a fentebb említett "Fekete Föld" neve al Kemet. Innen ered az alkímia szavunk.
● a kánikula kifejezés szintén a Szíriusz kelésével van összefüggésben. A "cane" szó kutyát jelent, a Nagy Kutya csillagképre utalva. Amikor ő kulminál, vagyis a Nappal együtt a tetőfokára hág, akkor van általában az év legmelegebb időszaka.
● A Szíriusz csillag a nyugat-afrikai Maliban élő dogon népcsoporthoz is szorosan kötődik. Állítólag ők már évszázadokkal korábban tudtak a Szíriusz A mellett megbúvó B jelű csillagról, amit csak az 1800-as évek közepén fedezett fel a nyugati csillagászat. Szertartásaikat is ehhez az apró kísérőcsillaghoz viszonyították.(Itt olvasható erről egy részletes cikk: A dogonok rejtélyes tudása.)

Csillagmitológia

A csillagmitológia már elvezet bennünket az állócsillag üzenetéhez. A Nagy és Kis Kutya az Oriont, vagyis az Égi Vadászt követi az égen.

A kutya az ember hű társa immár több tízezer éve, így a hétköznapokon túl a jelképtárunkban is régóta jelen van.

A kutya a tudatos és tudattalan határát őrzi. Megjelenik, mint a görög Kerberosz, az egyiptomi Anubisz vagy Upuaut (Wepwawete), de a germánoknál is egy kutya vigyázta a holtak birodalmának kapuját. A tarotban két állomáson is találkozhatunk vele. Először a Bolondnál, aki a múltat hátrahagyva új szellemi utakat keres magának. Itt a kutya az úgynevezett "visszatartó erőként" van jelen. Másodjára a 18-as Hold arkánumon bukkan fel, ahol szintén a félelmeink megtestesítője.
Az állatszimbólumok az ösztöntartalmainkkal való szembesülést, az abban rejlő erő integrálását jeleníti meg. Minél "vadabb" egy élőlény, annál megzabolázatlanabb ösztönökről beszélünk.

A kutya a legközelebb áll hozzánk, hiszen osztozik az életünkön, a feladatainkon, sőt még az érzelmeinken is. Így ő valóban a "kapu őre", ami közvetlen hozzáférést biztosít a tudattalan működéseinkhez.

A spirituális útkeresés során gyakran megfeledkezünk énünk ezen oldaláról, pedig a teljesen, harmonikus létezéshez elengedhetetlen, hogy minden a helyén legyen és a sorrendet se cseréljük fel.

A valóság fizikai szintje az első, ezután jön az elme és az érzelmek világa, majd a szív és a lélek birodalma, végül az érzékelés legmagasabb szintje: a mindent átható energia.

Ösztöneink fontos szerepet kapnak az életünkben, hiszen jelzik a veszélyt, mozgósítják az erőtartalékainkat, sőt megvéd minket az idegen behatásokkal szemben. De ahogy a kutyának is szüksége van jó vezetőre, úgy az ösztöneink is igénylik a tudatosan rálátást.

Ahogy a korábban említett tarot-képeken a kutya a félelmet jelzi. Félelmet az ismeretlentől, a változástól. Ha viszont megtanuljuk helyesen értelmezni a jeleket a folytonos (egészségtelen) aggódást az (egészséges) éberség váltja fel.

A mai kor embere meglehetősen rosszul használja az ösztönenergiáit. Vagy "alul működteti" őket, akkor elfojtásokról beszélhetünk, vagy épp túl, akkor viszont megjelenik a düh, az agresszió, az egzisztenciális félelmek, amik túlzott szerzéshez, birtokláshoz, felhalmozáshoz, a múltban ragadáshoz vezetnek.

Ebben az időszakban lehetőségünk van a tudatunk fényével (Nap együttállás) "átragyogtatni", nemesíteni ösztöneinket.


Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Amennyiben érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövesd a Padparadsa facebook oldalát
Related Posts with Thumbnails