2021. július 10., szombat

Az öröm középpontja

Újhold a Rák havában: 2021.07.10 (03h17p)

Bevezető gondolat: "A mai ember azért tud nehezen találkozni a másikkal, mert hiányzik a középpontja. Minden nap más szeszély, vágy, ambíció, indulat és hangulat uralja. Hol taszít, hol vonz. Ma megbánt, holnap megbánja, s holnapután újra megbánt. Nehéz olyannal táncolni, aki nem tud, és eldől, ha a másik nem tartja." (Müller Péter)

☉☽

A mai újhold igazán különleges: találkozási pont – önmagunkkal.

A mai világban annyiféle szerepen, fórumon, mintán és elváráson keresztül határozzuk meg hogy kik vagyunk, hogy a valódi énünk elvész ebben a forgatagban.

Vannak a hivatalos élet maszkjai – a halálos komolysággal viselt munkaszerepek, illetve a családnak és a barátoknak fenntartott arcok. Mutatunk magunkból valamit a közösségi médiafelületeken – legtöbbször a szépet és a csillogót – miközben legbelül magányosnak és kiégettnek érezzük magunkat. Nem is szólva a családi mintákról és a társadalmi elvárásokról, amik a tudatalatti mozgatórugóink jelentős részét képezik. Sokszor azt hisszük, hogy saját vágyakat és célokat követünk, miközben az örökölt és kívülről támasztott igényeket követjük vakon.

A Rák 19. fokán, ahol az újhold éppen áll két energia érinti meg egymást. Először is maga a Rák csillagjegy, ami életünk érzelmi tengelyét adja, másrészt a Nap itt az Ikrek csillagképen halad keresztül, ami viszont az intellektusunk alapja. Mondhatjuk úgy is: az ész meg a szív találkozása.

Ráadásul a Wasat (δ Gemini) állócsillag fénye kapcsolódik hozzájuk, ami viszont magának az égi ikreknek az összefonódása. Castor, a halandó és Pollux, a halhatatlan karjai összeérnek, így erről a csillagról lehetetlen eldönteni, hogy a jobb vagy a bal oldali iker részét képezi.

Az arab Al Wasat kifejezés azt jelenti: "közép". Nevét nem csak az ikrek összeolvadása miatt kaphatta, hanem azért is, mert nagyon közel fekszik az ekliptikához, a központi körhöz. Az ekliptika pedig nem más, mint az Ég és a Föld virtuális metszéspontja.

Racionalitás és emóciók. Halandó egó és halhatatlan lélek. Végtelen szellem és behatárolt anyag. Egymást soha nem érintő ellentétek.

Kivéve a középpontban. Az egyesülésben, ahol megszűnnek a fogalmakat szétválasztó határok.

Nem véletlen, hogy a Rák 19. fokának sábai szimbóluma az unio mystica, a "szent nász". Hétköznapi megtapasztalása a nő és a férfi egymásba olvadása, szakrálisan pedig az én feloldódása a világmindenségben.

A fent leírt tartalmakat az újhold konstellációi még jobban kiemelik: Ikrek aszcendens, uralmi Merkúr, uralmi Hold, együtt álló Vénusz-Mars, illetve a Plútó oppozíciója.

További érdekesség, hogy 1930. február 18-án, mikor a Plútó (ex) bolygót felfedezték, épp a Wasat csillag mellett tartózkodott. A Plútó maga a végletesség: tudatostól a legtávolabb fekvő tudatalatti mélységek megtapasztalása.

Miközben ő maga is egy közép: az a pont, ahol átfordulnak a dolgok – életből halál, kötésből oldás, elmúlásból újjászületés. Nem a két végpont, hanem épp az őket egymásba rögzítő semlegesség.

Az öröm középpontjai: amikor nincs, közelítés, nincs távolodás, nincs hiány, nincs keresés – csak a tökéletes jelenlét. Annak felismerése, hogy nincs különbség.

Én vagyok az érv és a szenvedély, a toporzékoló egó és a derűs felsőbb én, a test és a mindent átható isteni mátrix, a teremtő és a teremtmény.

Ahogy Hamvas Béla megfogalmazta: "Minden lélek középpontja: az Én."


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails