2021. július 13., kedd

Az összhang állapota

Vénusz-Mars együttállás az Oroszlán jegyében: 2021.07.13

Bevezető gondolat:
„Örömöm sokszorozódjék a te örömödben.
Hiányosságom váljék jósággá benned.
Egyetlen parancs van, a többi csak tanács:
igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás:
Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.
Az igazság nem mondatokban rejlik, hanem a torzítatlan létezésben.
Az öröklét nem az időben rejlik, hanem az összhang állapotában.”
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

♀♡♂

A Rák hónap utolsó felében nagyon szép konstellációink lesznek és ezek a mutatók arra ösztönöznek bennünket, hogy összekapcsolódjunk − elsősorban önmagunkkal.

Jogosan tehetnénk fel a kérdést, hogy a két szerelmi planéta − a Vénusz és a Mars − miért nem másvalakivel kapcsol össze bennünket. A választ ismét a mesék és mítoszok megfejtésében találjuk.

Nézzük először a görög mitológiát, azon belül is a két főszereplő istenséget. Aphrodité és Árész viszonya legendásan perzselő − a szenvedély öt árnyalata − nászukból született gyermekek tükrözik a kapcsolatok arcait.

Phobos és Deimosz a félelem és iszonyat, ami nem feltétlenül (és nem elsősorban) a bántalmazó kapcsolatokat reprezentálja, hanem a bennünk élő tudatalattiban burjánzó mintákat. Félhetük az intimitástól, az odaadástól, az elköteleződéstől, a kapcsolat dinamikájának a változásától, önmagunktól... és a végtelenségig sorolhatnám.

Ott van továbbá Erósz, az infantilis érzelem, aki csak a "másik" Anterósz, a "viszontszerelem" fényében tudott felnőttnek látszani. Éretlenségnek ez a formája a kapcsolatfüggés, a szerelem érzésébe szerelmesség, de a "mamahotelekben" vagy az "apuci szárnyai alá" ragadt fiúk-lányok is ide tartoznak.

Végül ott a ritka kincs, a vágy és szenvedély egyensúlya: Harmonia.

A kapcsolatok (jobb esetben) kétszereplősek − van az "én" és van a "te" − de a kapcsolat teljessége a belső teljességünk függvénye.

Hiány hiánnyal találkozik és arra vár, hogy a másik kiegészítse.

A valódi önismeret önmagunkban tesz egyre teljesebbé minket. Hiányosságainak elfogadássá válnak, sebeink behegednek, elvárásaink mérséklődnek. Szabad, erős és független lélekkel már hasonlóan szabad, erős és független lélektársra találunk.

Vele már nem önigazolásokat gyűjtünk, hanem önmagunkat éljük. Nem az önbizalomhiányunkat tákolgatjuk, hanem rajta keresztül-vele együtt fejlődünk. Nem játszmákat játszunk, hanem játékosan belevetjük magunkat a lét forgatagába.

Az ilyen kapcsolat sem lesz "tökéletes", mert épp úgy csetlünk-botlunk, tanulunk és változunk. Egyszerűbben csak elfogadóbbá válunk. A szerelemistennő és a harc isten egyesülésének legszebb gyümölcse ezért nem a "Teleios" − "tökéletességet adó" nevet viseli. Neve a "harmosz", "közös, együttes" kifejezésből származik.

Az igazi kapcsolatban egyformán, egyenértékűen vagyunk jelen.

Lássuk most mindezt a mesék szemszögéből. Az útra kelő főhős nem a saját beszűkült létállapotából teremti meg jövendőbeli társát. Ha így lenne, akkor a szegény öregasszony fia a szomszéd Juliskamariskát választaná, akivel élete végéig zsörtölődhetne a pénz miatt, a lehetőségek hiánya miatt, az unalma fulladt, megrekedt hétköznapok miatt.

Ehelyett saját kiteljesedett énképe mellé királylányt és fele királyságot céloz, útnak indul és a próbákon keresztül megerősödve, önmagát visszaigazolva tényleg kiérdemli azt. A királylány ebben az esetben is szimbolikus: ő is beavatott, ő is önön éltének uralkodója, ő is értékkel bír.

Vénusz és Mars nem ritka, évente-kétévente előfordul, egyediségét mindig a jegyhelyzetük és a konstellációk háttérpalettája adja. Ma épp egy gyönyörű Hold-Merkúr-Jupiter fényszöggel kiegészülve lépnek színpadra.

Ez a hármas önmagunk nyílt és őszinte feltárására kiváló segítség. Legyen szó a tükörrel vagy a párunkkal folytatott négyszemközti beszélgetésekről − de akár egyéb harmonizálásra váró viszonyainkról is! − érdemes ezekben a napokban-hetekben megejteni. (A Vénusz-Mars együttállás most van a csúcsponton, de csak jövő vasárnap engedik el egymás kezét.)

A Hold-Merkúr együttműködésnek köszönhetően jobban és tisztábban meg tudjuk fogalmazni a vágyainkat, megfigyelhetjük érzelmi reakcióinkat, a Jupiter pedig a jövőbe, a változásba vetett bizalmat erősíti bennünk.

Mesebeli legényként nem kósza vágyképeket mozizhatunk, hanem tudatosan azonosulhatunk a jövendőbelinkkel. Nem a királylánnyal, hanem önmagunkkal.

Sosem a másikat kell megálmodni

− legyen jó képű, csinos, gazdag, ambiciózus, szeresse a finom borokat, tudjon főzni, vezessen űrrepülőgépet...

hanem a saját értékeinkkel kell harmóniába kerülni.

Ha nincs titkolt belső én, ha nem akarunk mást mutatni a külvilágnak, mint akik valójában vagyunk (erről lesz még szó a héten!), akkor megnyílik az út a magasabb szintű összekapcsolódások előtt. Nem csak szerelemben, de munkában, barátságokban és minden egyéb kapcsolatunkban.

A bennünk lévő összhang sugárzik ki a világra.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails