2021. június 9., szerda

Az elme oázisa

Ikrek havi újhold és napfogyatkozás: 2021.06.10 (11h53p)

Bevezető gondolat: "Vajon elbutít-e bennünket a Google? A könyvolvasás megtanított figyelmünk összpontosítására és a kreatív gondolkodásra, ezzel szemben az internet a sok forrásból származó, apró információfoszlányok gyors megismerésére ösztönöz, s mindeközben eltereli a figyelmünket. Tudományosan bebizonyították, hogy élményeink megváltoztatják az agyunkat: az információk keresésére, tárolására és megosztására használt digitális technológiák ténylegesen átszervezik agyunk idegpályáit. ... Miközben élvezzük a világháló előnyeit, vajon nem áldozzuk-e fel az elmélyült olvasás és gondolkodás képességét?" (Nicholas Carr: Hogyan változtatja meg agyunkat az internet? - fülszöveg)

☉☽

Amikor az Ikrek jegybe lépését írtam (Minden változik), már akkor ott motoszkált a fejemben gyerekkorom egyik meghatározó filmélménye, a Disney: Crazy with the heat című jelenete. Donald és Gooffy eltévednek a sivatagban és jéghelyeket meg fagylaltos kelyheket, üdítőket vizionálnak – délibábokat kergetnek.

Lehet, hogy a mostani időszak erős neptunuszi hatásai miatt "vizionálok" én is fata morgana témákat, de a jelenlegi képlet szintén visszavezet ide.

Az újhold (Ikrek 20°) tengelyében három állócsillagot is találjuk. Az aprócska Nyúl csillagkép bétája a Nihal nevet viseli, aminek jelentése: "szomjukat oltó tevék". A Szekeres csillagkép ε és η csillagneveit "kecskének" és "fiatal kecskéknek" fordíthatjuk. Tevéket és kecskéket, szekereseket és nyulakat pedig (legalábbis az én délibábos látomásomban) egy oázisban találunk.

A száraz, kietlen és terméketlen sivatag közepén felbukkanó, vízzel, növényekkel és pezsgő élettel teli oázisok a szaharai túlélés kulcsai. Ezeken a helyeken keresztezik egymást a karavánutak: zarándokok és kereskedők cserélnek portékát és híreket.

A találkozások éppúgy, mint a szomjoltó vizek: felfrissítik az utazókat. A tűz körül ülve gazdagíthatják tudásukat, meghallgathatják a más tájakról érkezők meséit, az ő szemükön keresztül szélesebb spektrumot kaphatnak a világról. Olyasmi is láthatóvá válik, ami túlmutat a személyes élményeken, mert a kollektív tudás részét képezi.

A korabeli "széles sávú internet" a selyemút volt, ahol a távol-keleti porcelánt datolyára és sáfrányra cserélték, miközben dzsinnekről és sárkányokról regéltek egymásnak.

Nagyon érdekes ennek a foknak a sábai szimbólum-leírása is, tökéletesen reflektál az oázis vagy a net keresztező szerepére: "A sokféle tudás asszimilációja az elme szintetizáló erején keresztül."

Sivatagnyi felesleges terméketlen, üres információ vesz körbe bennünket, miközben a valódit, az értékest, lelkünk szomját oltót keressük. Ám felvetődik a kérdés, hogy ténylegesen az oázisra bukkanunk rá vagy csak annak látszatát kergetjük.

Onnan ismerjük fel a kettő közti különbséget, hogy az igazi megnyugvást, elégedettséget hoz, míg az előbbi csak kínzóan hajt még több, még újabb kérdések felé.

Két hete, a teljes holdfogyatkozásos teliholdnál (Időérték) már feszegettük a szétforgácsolódó figyelem, az elpazarolt létidő-témáját, az újhold segíti önmagunkban megérlelni.

Együtt áll a tudatos és tudat alatti énünk (Nap-Hold), gondolkodásmódunk (Merkúr), az emberiség jelenlegi közös karmikus sorsfeladata (felszálló-holdcsomópont) és a spirituális felemelkedésünk tengelye (MC).

Itt "legelésznek" a kecskék és isszák a hűs vizet a tevék. Ha ezeket a szimbólumokat is hozzávesszük, csodálatos lehetőséget kapunk. Ráeszmélhetünk földi valóságunk érzéki bőségére, hosszú, megtett utunk után megpihenhetünk végre és hagyhatjuk, hogy elnyerjük méltó jutalmunkat: az élet szeretetét.

Ehhez azonban meg kell érkezni az elme oázisába, amit nem a nyüzsgő információ-forgatagban, hanem szívünk békéjében találunk meg.

A napfogyatkozás kivételesen Magyarországról is látható lesz, megfelelő védelem nélkül azonban ne nézzünk a Napba! Részletes technikai információk: ITT.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails