2022. január 31., hétfő

Követem lelkem ösvényét

Yang Víz Tigris éve: 2022.02.01 – 2023.01.21

Bevezető gondolat: "Nem szeretjük, ha vad. Nem szeretjük, ami nincs megszelídítve. Megszállottjai vagyunk az irányításnak. Szóval leromboltuk az egész bolygót, és büszkék vagyunk arra, hogy létrehoztunk hülye nemzeti parkokat, a hülye parkőrökkel és sapkáikkal, hogy védjék azt, ami már elveszett. Miért? Mert félünk. A dzsungel mutatja meg igazán, hogy kik vagyunk. Senkik vagyunk." (Dzsungel című film)


Az archaikus rendszerek olyanok, mint a hangszerek: bár különböző hangokon szólalnak meg, együtt adják a szférák zenéjét. Ahogy a gitárt sem lehet összehasonlítani a zongorával vagy a dobot a hegedűvel – egyik sem ad ki szebb dallamot a másiknál – úgy a régi korok bölcsességei sem "tudnak többet" a másiknál.

Az asztrológia teljesen más "hangszínen szólal meg", mint a tarot vagy a numerológia, mégis felfedezhető közöttük a harmónia. Ezeknél a kulturális gyökerek, a szimbólumok hasonlóak, könnyebben felismerhetjük az analógiákat. Az idei évkezdés Nap-Uránusz trigonja (Az önfelszabadítás éve) csodálatosan reflektál az évszám numerológiai üzenetére (Szívből jövő döntések).

Bár mindig elmondom, hogy nem foglalkozom kínai asztrológiával, a holdújév kapcsán azért a jelképrendszeren szeretek elmerengeni. És évről évre a párhuzamok még mindig lenyűgöznek.

2020, a Patkány éve, nem csupán egy világjárványt, hanem valami új, eddig még nem teljesen körvonalazódott változás kezdetét is jelezte. A tavalyi Bivaly a hosszú távú következményekről szólt – ennek eredményeit valóban csak később érzékeljük majd. A tigris éve, hasonlóan a többi idei energiák üzenetéhez,

a saját erőnk visszahívásáról és integrálásáról fog szólni.

Az eredettörténetet itt tudjátok megnézni: A kínai állatövi jegyek mítosza.


A Dzsungelek királya – tigrisanalógiák

A tigris az ázsiai kontinens csúcsragadozója, így a nyugati kultúrában csak elvétve találkozhatunk vele.

Ez a gyönyörű, csíkos bundájú nagymacska az erő, az energia, a vadság és a védelem szimbóluma. Mivel lát a sötétben, az újholdat képviseli és így fényhozónak számít – ez a holdújév kapcsán fontos információ!

Indiában a harciasság jelképe, a katonai kaszt, a ksatriják emblémája. A hindu mitológiában tigrisen lovagoló Durgá istennő (nevének jelentése: "megközelíthetetlen", "legyőzhetetlen") a teremtés dharmáját fenyegető démonok elpusztítója. Ő a női nem legfőbb isteni formája, az anyaistennő. Durgát nem teremtették, ő az összesített energia női megtestesülésének formája.

A buddhizmusban a tigris, mint a magasabb rendű természet tanítómestere, végigvezet bennünket az élet dzsungelén. A délkelet-ázsiai népeknél a beavató szerepét tölti be.

Róla nevezték el a Tigris folyót is, amely gyors folyásáról ismert, szemben a nyugodt tempójú Eufrátesszel.

Ha már szóba került a folyó! A legtöbb macskafélétől eltérően a tigris szereti a vizet, jól és kitartóan tud úszni  ami azt is jelenti, hogy az idei víz-év közegében otthonosan fog mozogni ez az energia! Az öt elem tana szerint a víz az a fajta mozgékonyság és alkalmazkodóképesség, amiből a cselekvőképesség és az akaraterő ered. Maga a megvalósítás nem tartozik közvetlenül hozzá, de itt találjuk az életerő tartalékait és a lehetőségek csíráit.


Mit tanít nekünk a tigris?

Ha a fenti kis analógiagyűjteményt elolvassuk, láthatjuk: itt bizony hatalmas és lendületes erőkkel lesz dolgunk. Amikor a tigris besétál az életünkbe változást és megvalósításra váró ötleteket hoz. Hasonlóan a Bolondhoz arra biztat bennünket, hogy vessük be magunkat azért, amit a szívünk diktál.

Álljunk ki függetlenül és szabadon magunkért: menjünk át a tűzön és hagyjuk magunk mögött a félelmeinket, gátjainkat, mérgünket, csalódottságunkat. "Meglovagolni a tigrist" azt jelenti, hogy rendelkezünk az ösztönerők felett.

 Akkor tudunk vállalkozni a saját utunkra, ha tudjuk, hogy mit akarunk – tiszta szándék ereje – és ha felkészülünk a következő lépésre – fókusz.

Megmutatja a fényt, a szellemi ösvényt, ami a modern világ dzsungelén keresztül vezet. A tigris éberen figyel és az idegen energiákat azonnal észleli.

Óvja a bennünk lévő szent teremtőerőt.

A nyugati hétköznapi és spirituális gondolkodásban ezzel kevéssé foglalkozunk: az ártó erőkkel szemben nem védjük le magunkat, gyakran szűrő nélkül fogadjuk be az információkat.

A tigris éve mozgásba lendíti a megrekedt életenergiákat, ami globális és egyéni szinten is fellélegzést hozhat.


A holdújév újhold-képlete

A képlet alapján sem maradhatunk sokáig az állóvizekben, ugyanis a január 1-jei Nap-Uránusz trigon itt már sürgető kvadráttá válik.

Hatalmas lesz a nyomás a berögzült minták alól való szabadulásra, mivel az aszcendensen az Altair, a szárnyaló sas hívását találjuk.

Csak az ösztöni erőket szabadon engedni: kevés, bár első lépésben hasznos is lehet. Régóta hordozott sérelmek, elfojtott haragok kívánkozhatnak a felszínre, korlátozó kapcsolatokból, helyzetekből léphetünk ki asztalt borogatva.

Ám a valódi felszabadulást az adja, ha a szellemi erőnkkel is összefonódunk, így nem pillanatnyi, heves lázadásokra, hanem konstruktív előrelépésre, tényleges fejlődésre számíthatunk.

A Vízöntő 13. fokán az ε Aquariust találjuk. Ennek az állócsillagnak a neve Albali, vagyis "eltékozolt szerencse". A szerencsét könnyű eltékozolni: halogatással, bizonytalankodással, céltalansággal. Ám a tigris éberségével észrevehetjük a hirtelen felvillanó lehetőségeket és merészen le is csaphatunk rájuk.

Kövessük bátran lelkünk ösvényét!


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails