2023. február 20., hétfő

Megfoganni

Újhold a Halakban: 2023.02.20 (08h06m)

Bevezető gondolat: "Bölcsnek nevezném azt az embert, aki egyszerre tartja számon, és egyenlő erővel éli meg mindazt, amit tud és mindazt, amit nem tud a világról." (Pilinszky János)

A bejegyzésírás egyik legkardinálisabb pontja a megfelelő idézet kiválasztása. Olykor több időt töltök el ezzel, mint magával az írással, hiszen ha rálelek az aktuális esszenciára, jóval könnyebb dolgom van az égi üzenetek lefordításával.

A Halak hónap különböző állomásaihoz remekül illik Pilinszky, költészetének absztrakciója, lélekszintű meglátásai, mély hite lefedi mindazt, amit a Halak energia is képvisel. A Szaturnusz jegyváltásához is az ő egyik idézetét szánom, azt már hónapokkal ezelőtt félretettem magamnak.

A Halak mentén fontos kérdéssé válik, hogy "mit nem tudunk a világról". Itt nem a tudatlanságról, a hiányos ismeretekről van szó, hanem a láthatatlan, csupán sejtések-megérzések szintjén érzékelhető világról.

Azokról a titkokról, amik pontosan olyan mértékben részei és tartópillérei az életnek, mint a kézzel fogható, materializálható, képletekkel, statisztikai adatokkal alátámasztható megfigyelések.

Létezésünk egyik ilyen megmagyarázhatatlan csodája maga a foganás pillanata. (Érdemes elolvasni Orosz Katalin és S. Nagy Zita A sorsfordító 9+1 hónap könyvéből a Magzatmesét, illetve itt van egy szuper kisfilm magáról a folyamatról.) A foganás több millió hímivarsejt kalandos útja, míg egy végre egyesül a női petesejttel. Szinte minden férfi beavatómesénk ugyanezt a történetet veszi sorra, a kihívásokkal, megpróbáltatásokkal teli utat, ami a "királylány kezéhez" és a "fele királysághoz" vezet. A királyság pont fele: hiszen a két sejt 50-50%-os részesedést tesz bele.

Költészet és mese után térjünk rá még a nyelvre is. A megfoganni kifejezés is sokrétű és analogikus. Ott rejtőzik benne a "megfog, megragad" szótő, amiből a fogantyú vagy a fogoly szavunk is származik. De a "fogad" szó jóval komfortosabb képét is felfedezhetjük, ami kapcsán egy fogadóterem vagy egy meleg fogadó festménye bontakozhat ki lelki szemeink előtt. Sőt, a jövő időt jelentő "fog" szócska is ott lapul, "valami, ami be fog következni", ami "testet fog ölteni".

Érdekes, hogy az angol "conception" kifejezésben is ott a fogamzás és az eszme – hiszen a foganás létezésünk ígérete, sőt későbbi fizikai valóságunk minden egybe sűrített "genetikai elgondolása".

A Halak jegy minden évben ehhez a létállomáshoz vezet vissza bennünket, lehetőséget nyújtva arra, hogy

újrafogalmazzuk mindazt, amit a valóságról álmodunk.


Az újhold képlete

Mindenki születési képletében a 12-es ház a magzati létről, élményekről, esetleges problémákról nyújt tájékoztatást. Maga a foganás a ház csúcsa, a három felé osztott fokok pedig a trimeszterek, végül az aszcendens a születés.

A Halak újholdnál meglehetősen mozgalmas 12-es házat találunk, a planéták több mint fele itt sorakozik. Ha már újrafogalmazásról beszéltünk, akkor az égiek részéről ehhez minden támogatás adott.

Mondhatnám, hogy ennek vonatkozásában "könnyű dolgunk van", de ebbe a lelki mélyvízbe belemerészkedni még ilyen biztonságos közegben is nagy bátorságot és elszántságot kíván. 

Képzeljük csak el, hogy a fenti vizek valamelyikébe kell belegázolnunk. Vajon melyikbe szaladnánk be önként és melyikbe kéne erősen noszogatni bennünket? Bizony, most a jobb oldali az egyetlen választásunk.

A lélek mélysége: gyűjtőfogalom. Itt őrizzük a láthatatlan világunk tápláló vagy "mérgezett" forrásait. A magzati élményeket, a transzgenerációs mintáink java részét, de a jelenlegi pszichológiai tudáson túl a karmikus lenyomatainkat is. Nem véletlen, hogy a 12-es házat az asztrológia a "titkos ellenségek" területének is titulálja.

Nem a szomszéd Marika néniről szól, aki az éj leple alatt átdobálja hozzánk a szemetet, hanem

az életenergiánkat gúzsba kötő, a tudatalatti homályába veszett vagy a kollektívben feloldódott lelki motívumokról.

Az újhold egyetlen napja kevés lenne mindezt megismerni. Viszont ha úgy döntünk mégis belemerülünk önmagunk "nem tudott" személyiségrészének feltárásába, akkor "királyi pecséttel" zárja le döntésünket és parádés kísérettel, bőséges ellátmánnyal bocsát utunkra minket. 


Ez az újhold a tibeti holdújév – a losar – belépő kapuja is, amitől majd az éves "tízmilliószoros teremtő napokat" számítjuk.

Maga az ünnep 15 napos, végét az első telihold és a hozzá kötődő teremtő nap jelenti, ami idén a Halak Szaturnusz átlépésének is a küszöbe. Ezek brutál erőteljes energiák lesznek!

A jegybe lépés "akváriumából" a koi pontyot rendeltem az újév-ünnephez, mert a szimbólum, azon kívül hogy szerencsét hoz, a Pilinszky-idézethez is kapcsolódik. A prana, vagyis életerő hala az, amiről tudomásunk van, míg a nádi, a spirituális erőket jelképező hal a tudattalan. A jelben kettősük egyensúlyban, egyformán jelen van, így összhangban válik csak szerencsehozóvá.


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails