2023. február 15., szerda

Felszabadultunk?

Nap-Szaturnusz együttállás a Vízöntő 28. fokán: 2023.02.16

Bevezető gondolat: "Minden nagy találmány, minden nagy mű annak az eredménye, hogy a gondolatok és a tettek felszabadulnak a rutin zsarnoksága alól." (Arthur Koestler)

Ahogy korábban ígértem, összegzős időszakunk van. A Bak jegy utolsó fokán járó Plútó egy jóval hosszabb időszakot zár le, míg a Szaturnusznál "csak" 2020 márciusáig kell visszatekintenünk.

Az idézőjel több szempontból is idézőjeles. Míg az olyan transzperszonális égitestek, mint amilyen a Plútó inkább a kollektív körülményeket formálják, amire mi olykor felugrunk, mint egy induló vonatra vagy épp leesünk róla száguldás közben, addig a Szaturnusz maga a vonat, amit meg kell tanulnunk vezetni.

1781-ig, amíg fel nem fedeztük az Uránuszt, néhány kivételes, úttörő elmétől eltekintve nem voltunk részesei a kollektívnek. A személyiségjelölők a Naptól a Szaturnuszig leírták egy ember jellemét és sorsát, nem igen lehetett tovább tágulni ezeknél a kereteknél.

Valaki beleszületett egy közegbe, egy társadalmi rangba, egy rasszba, vallásba vagy nembe és ez gyakorlatilag meghatározta az egész életét. Hiába volt okos és kíváncsi egy nő, hazánkban a 19. század végéig nem tanulhatott egyetemeken. Hiába gondoljuk sokan, hogy a bőrszín csupán pigmentáció kérdése, Rosa Parks még 1955-ben keményen küzdött ezzel a kérdéssel. Lázadónak számított, mert nem adta át a helyét a buszon egy fehér bőrű utasnak. Ebből is látszik, hogy az a bizonyos "tágulás" nem ment egyik napról a másikra.

Most már a pszichológiának, a lélektani ismereteknek és a társadalmi struktúrák változásának köszönhetően (asztrológiai értelemben ezek a transzperszonális égitestek)

lehetőségünk van felszabadulni a meghatározó mintáktól, illetve a transzgenerációs keretektől.

A Szaturnusz az, ahol tudatosan bele tudunk állni a sorsunkat alakító változásokba. Az ő tanításai úgy működnek, hogy valami nyom, feszít, blokkol és ez engem arra késztet, hogy a felelősség áthárítása (a szüleim, a párom, a szomszédok, a kormány okolása) helyett, megvizsgálom a nyomasztó, feszítő, blokkoló érzelmeket.

A Szaturnusz olyan, mint egy lelki kiképzőtábor, kék-zöld foltokat szerzünk az egónkra, naponta küzdünk a feladással, de mégis csináljuk, kitartóan. És egyre bátrabbak, erősebbek leszünk, még végül az életre szóló bölcsesség és gyakorlati tudás ajándékával távozunk az új életszakaszba.


Ragyogó én a végtelen mindenségben

Több konstelláció is közrejátszik benne, hogy 2020 év elejétől ennyire intenzív kérdéssé váltak a transzgenerációs minták, de talán a leghangsúlyosabb aktivátora a Szaturnusz.

Kezdte a saját jegyében, ahol a Plútóval való együttállásához (Jelenem vagyok) szintén csatlakozott a Nap és a Merkúr, vagyis tudatosíthattuk, megérthettük, átgondolhattuk az éppen aktuálisan zajló folyamatokat. És ami zajlott, az egy határhúzás volt.

A fenti dátum után született gyerekek képlete a legárulkodóbb erről, nekik már nagyobb esélyük van a saját útjukat követni, mint az őseik által kijelölt ösvényen járni. Nem jelenti azt, hogy egy alkoholista szülő vagy egy mélyszegénység nem befolyásolja őket, de jóval könnyebben tudnak felszabadulni ezek alól a béklyók alól.

Mivel ez a küszöb és vele együtt ez a generáció egy új energetikai teret nyitott meg, kénytelenek vagyunk mindannyian efelé az irány felé haladni, ha boldogulni akarunk. Nekik az égiek kínálják fel a lehetőségeket, nekünk magunknak kell beleállni önmagunk felszabadításába.

A bevezetőben is említettem, hogy a "tágulás" nem máról holnapra történik meg, nem csak elhatározás vagy vágy kérdése, mindennapos gyakorlás és a változás szokássá tételének függvénye. Az égi "játszótér" is sok mozdító energiát ad.

A Szaturnusz először 2020 márciusában kopogtatott be saját Vízöntő otthonának ajtaján.

Milyen abszurd, hogy a belső felszabadulást egy külső korlátozáson keresztül kezdtük el megtapasztalni!

A pandémiára adott első reakció a bezárkózás volt, ami sokaknak egészen új perspektívát adott a kapcsolataikról, a munkakörülményeikről, a családi viszonyaikról, sőt az oktatási rendszerről is. Lélektanilag nagyon megterhelő volt, hiszen folyamatos bizonytalanság és szorongás "rezgett" a levegőben, ráadásul felszínre hozott egy csomó kollektív félelmet, megkülönböztetést, kiközösítést, megbélyegzést, elítélést.

Na, nagyjából ilyen a Szaturnusz: mostoha körülmények közt kell virágba borulni.

Ráadásul emelte a tétet azzal, hogy a hamarosan jegyet váltó Plútó előtt is takarított, vagyis nem csupán a saját transzgenerációs mintáinkkal foglalatoskodhattunk, hogy a kollektívbe is betöltöttük a rettegést vagy a felszabadulást. Egy világkorszak alapköveit helyeztük el közösen. (Egy új világkorszak küszöbén első és második rész)

Azoknak, akiknek nincs kedve újraolvasni, szemezgetek pár kulcsmondatot:

● Az, amit eddig önmagunkról és a tükröződő világról gondoltunk, egyik pillanatról a másikra semmivé lesz.

● Egyéni szinten is rengeteg olyan probléma van, amitől elszakadni, ami alól felszabadulni kellene: kapcsolatok, nem-szeretem munkák, zátonyra futott élethelyzetek. A múlt, a berögzült minták ismételgetése helyett rá kéne lelni a saját egyéni utunkra.

● Ezek a konstellációk előidézhetnek olyan válsághelyzeteket, melyek a kollektív tudatosságot növelik és fejlődésre késztetnek bennünket. Azért érzékeljük ezeket "pusztító" aspektusoknak, mert a személyes egó felépítését alapjaiban rázzák meg.

● Vízöntő maga a fejlődésre való törekvés, amit a Szaturnusz fejlődési kényszerré tesz. Érdemes megvizsgálni, hogy mennyire függünk a külső hatásoktól, körülményektől és mennyire stabil a belső identitásunk.

● Akinek nincs olyan célja, ami összekapcsolhatná őt egy nagyobb közösséggel (nevezzük ezt elhivatottságnak), gyakran elveszettnek érzi magát – ez ebben az időszakban még inkább felerősödhet.

A Vízöntő jegyébe véglegesen 2020 decemberében lépett a Szaturnusz, majd pár nappal később a Jupitert is "maga után húzta" sorsformáló erősítésképpen. Ez a bejegyzés a Mindenki egy csillag címet viselte, innen jött ennek a bekezdésnek az elnevezése is.

Szerencsés vagyok, vagy talán az én fókuszom a pozitív változásokra van kiélesítve – de rengeteg ember pozitív törekvését vagy tengelybe állását kísérhettem nyomon. Vannak, akiknél ezek az eredmények jobban realizálhatók, míg mások a keresési szakaszban bolyonganak, megint mások az első lépéseiket gyakorolgatva botladoznak, de nagyon sok ember lelkében ragyogott fel az a bizonyos csillag-élmény.

Az önismereti út nem a Paradicsomba vezet, hanem egy olyan viszonylagosan kiegyensúlyozott belső állapothoz, amivel könnyebben vesszük az élet akadályait, amin keresztül nem problémákat látunk magunk körül, hanem megoldásra váró helyzeteket és vállaljuk a felelősséget azért, akik vagyunk, ahogy gondolkodunk és a valóságért amit magunk köré teremtünk. Ha tudom, ki vagyok, mi az, amit szenvedéllyel, teljes önátadással tudok képviselni, akkor válhatok az egész részévé. – írtam ebben a cikkben.

Dr. Máté Gábor a Normális vagy könyvében hasonló gondolatokat oszt meg:

"Alapvető igényünk az önazonosság, az a tulajdonság, amelynek segítségével az ember hű marad önmagához, és az a képesség, amellyel önmaga pontos ismeretében alakítja a saját életét. Teljesen nyilvánvaló, hogy az önazonosság nem csupán elvont vágy, nem az önmaguk megreformálásáról papoló New Age-hívől luxusa, hanem a túlélési ösztönben gyökerezik. A legkonkrétabb és leggyakorlatiasabb szempontból egyszerűen annyit jelent, hogy ha az ösztöneink közölni akarnak valamit, azt felismerjük és figyelünk rájuk. Képzeljék csak el afrikai őseinket a szavannán, amikor megérzik, hogy egy ragadozó leselkedik a közelben. Vajon mennyi ideig maradnak életben, ha elnyomják magukban az ösztönös megérzéseiket? Aki autentikusan, önazonosan él, az hű marad a saját egyedi és eredeti lényegéből származó önmagához, amelyet a belső GPS-éhez csatlakoztat, hogy így tájékozódjon. Ez nem zárja ki a törődést másokkal, sem azt, hogy mások hassanak rá vagy befolyásolják. Az önazonosság egyetlen parancsa, hogy mi, és nem a kívülről ránk kényszerített elvárások legyenek a saját életünk szerzői és legfőbb meghatározói."


Az együttállás képlete

Nagyon sok hasonlóságot mutat az utolsó fokos Plútóval, például sok Szűz-jelleget (aszcendens, 6-os házas Nap, Szaturnusz) mutat.

A Szűz egy zseniális energia, ami által különbséget tudunk tenni a jó és rossz, hasznos és haszontalan dolgok között. Megszakítás nélkül millió és millió gondolat áramlik keresztül az éteren és ez a világhálónak köszönhetően mi is folyamatosan "lehalásszuk". Fáradhatatlanul fürkésszük és elemezzük a rendelkezésünkre álló információkat, hiszen pontosan erről szólt ez a három év.

Mi tartozik hozzám? Kinek higgyek? Mi van a hasznomra? Kell-e félnem? Ez a folyamatos analizálás azonban szorongáshoz és idegfeszültséghez vezet. A belső élmény ugyanis nem a gondolat, hanem az érzelem.

Nem az a fontos, mit mondanak mások, hanem én hogyan érzem magam az adott helyzetben.

A megkülönböztetés képessége nem intellektuális, hanem ahogy Máté Gábor fogalmaz – ösztönökön, megérzéseken alapszik. A Halak Szaturnusz ezekbe a mélységekbe visz majd minket, sokkal kevésbé fogunk tudni agyalni. (Vagyis azt mindig tudunk, csak egyre inkább érezhetjük, hogy ez már nem visz minket előre.)


A hattyú szárnyai

A Vízöntő 28. fokán egy állócsillag-együttállást is találunk. Ez a Hattyú csillagkép harmadik legfényesebb csillaga, az ε Cygni vagy más néven Aljanah.

Neve az arab "al janah" szóból ered, ami szárnyat jelent. A csillagkép alakjában valóban felfedezhető egy kitárt szárnyú madár, ezt nyáron figyelhetjük meg leginkább.

A csillagkép mítosza is nagyon izgalmas, ha lesz rá időm, egy kicsit rendbe teszem a róla szóló korábbi írásomat, de most maradjunk csak a szimbolikánál.

A hattyú a lélek átalakulásának a medicinája: apránként rávezet minket arra, hogy magunk mögött hagyjuk azt, ami már nem felel meg a természetünknek.

Mi ez, ha nem a Vízöntő Szaturnusz végső összegzése? A Rút kiskacsa című Andersen mesének a katarzisa az, amikor a kirekesztett, elkeseredett, önbizalom-hiányos madár belenéz a tó tükrébe és felismeri végre valódi önmagát. Majd a korábban csodált, ma már közösségévé vált hattyúrajjal a magasba emelkedik.

A hattyú szárnya az, amit a saját teljes lélekpotenciál integrálásának a szimbóluma. Nem véletlen, hogy az angyalok szárnyait is hasonlónak gondoljuk. Összekapcsolódunk isteni természetünkkel, hogy végre az igazi utunkat járjuk.

Azt hiszem, aki az elmúlt három évben belekóstolt a hattyúvá válás folyamatába (még ha olykor-olykor a rút kiskacsaság mintái vissza is húznak minket), az pontosan tudja, milyen ezeknek a szárnyaknak a hívása...

A Halak Szaturnusz újabb három évében – egy teljesen más aspektusból, más síkon – folytathatjuk az önmagunkká válást.


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!
Related Posts with Thumbnails