2017. február 2., csütörtök

A gyógyulás ideje

Imbolc margójára: 2017.02.02

"Mindaz, ami rombolja az életkedvet, csökkenti gyógyulási esélyeinket."
(David Servan-Schreiber, francia orvos és pszichiáter)

Idén sok változás lesz. Nem csupán globális szinten vagy az egyéni életekben, de reményeim szerint a blogon is. Továbbra is maradok az asztrológiai aktualitások nyomvonalán - lesznek jegybe lépések, újholdak, teliholdak, izgalmas konstellációk - de szeretném kibővíteni a tartalmakat. Az egyik ilyen gondolatébresztő a természeti ünnepekhez és a női minőségekhez kapcsolódik. Ez az évkör nyolc sarkalatos pontjához köthető, így viszonylagosan fixek a "publikációs" időpontok, mint például a mai nap.

A másik téma jó ideje motoszkál bennem, és mivel az idei év egyik legfontosabb üzenete "a szavak ereje" szeretném ezt is körbejárni. Igyekszem a mondanivalómat időszerű égi álláshoz igazítani, mert olyankor jobban aktualizálhatók és könnyebben befogadhatók a gondolatok. Például arról, hogyan "programozzuk" magunkat a táplálkozás terén vagy mennyire ivódnak belénk a gyerekkorunkban hallott, folyamatosan ismételt mondatok...

A női természet

A nők jóval erősebben, intenzívebben kötődnek a természethez, mint a férfiak. Testünk egy életen át folyamatosan alakul, sőt hónapról hónapra is változik. Kifinomultabb, érzékenyebb antennákkal kapcsolódunk a világhoz.

Ezért is van az, hogy a legtöbb kultúrában több ezer éve a női energiákat a Holdhoz és a Földhöz, míg a maszkulin princípiumot a Naphoz rendelik. A Nap stabil, állandó, körülményektől függetlenül egyenletesen sugározza erejét. Ő a szellemiség. Az, hogy a mi égövünkön hány napos óra jut egy adott időszakra nem rajta, hanem a Föld dőlésszögén, mozgásán múlik. A Föld a sűrű, anyagi világ szimbóluma, a megtestesülésé.
Kettő között található a Hold lelkisége, ami a Nap és a Föld egymáshoz viszonyított helyzetétől függően hol telik, hol pedig fogyóban van. Szimbolikusan ő az, aki reagál a gondolatokra vagy a fizikai test problémáira, közöttük közvetíti az érzelmeket. Az érzelmek hullázóak, változékonyak, mint a Hold: elég egy negatív gondolat vagy egy betegség máris lelombozó hatással van a lelkivilágunkra. De egy felvillanyozó ötlet, egy finom érintés, masszázs, ölelés azonnal jobb kedvre derít bennünket.

Még az év elején azt mondta nekem valaki, hogy idén ez a női erő jóval erőteljesebben fog ébredezni, mint korábban. Itt nem a feminista mozgalmakról van szó, hanem a bennünk élő archetípusokról: a testhez, a fizikai világhoz, illetve az érzelmekhez, az intuíciókhoz való viszonyunkról. Nőknek és férfiaknak egyaránt feladata, hogy elsajátítsák a lélek nyelvét.
Az évkör nyolc állomása nem csupán a Nap mozgásának felel meg, de a holdfázisokkal is összefüggésbe hozható. Sőt, a női életkör szakaszai is ide kapcsolhatók. A mai Imbolc ünnepe a női lét legtisztább, legártatlanabb időszaka: a lány-állapot. Itt még tulajdonképpen nem "hasítanak" minket ketté a nemi szerepek, vagyis mondhatjuk, hogy fiútól, lánytól független gyermekkorról beszélünk.

Ez az az életszakasz, mikor szoros egységben élünk a testünkkel, az érzelmeinkkel. Ha leverjük a térdünket és az fáj, alaposan kisírjuk magunkat, ha egy piros lufit látunk szállni a kék égen, ámulattal bámulunk utána. Teli szájjal faljuk azt, ami ízlik és eltoljuk magunktól a nemszeretem falatokat. Ösztönösen megérezzük mások hangulatát. Naivan, boldogan, tágra nyitott lélekkel fogadjuk be a világot, ami számtalan meglepetést tartogat. Minden pillanat a maga valóságában létezik. Sőt, más valóságok is reálisnak tűnnek: életre kelnek a mesefigurák, az ágy alatt rejtőző "lábevő" szörnyek. Érzékelhető a szellemvilág: a betegség és a szomorúság sötét fellege, az öröm és a szeretet aranyszínű ragyogása.

Holdfázisok közül ez a növő hold ideje, az energiagyűjtés legmarkánsabb szakasza. Ez a tanulás, a növekedés, a saját biztonságérzet megteremtésének a folyamata. Leszakadás a szülői mintákról, a személyes identitás keresésének a kezdete.
A Vízöntő hónap szintén ehhez csatol vissza bennünket. Itt válik a leghangsúlyosabbá az individualizmusunk megtalálása. Sokan keresik az életfeladatukat, életük célját. A pszichológia ehhez ad egy nagyon egyszerű iránymutatást: idézzük fel, mit játszottunk 7-8 évesen!

Én imádtam legózni, leginkább konyhát építeni. Homoksütit sütni, gyurma-szendvicset gyártani. Tésztát szaggatni, borsót pucolni, habot keverni. Mai napig a legmeditatívabb elfoglaltságom a főzés. Ha másokkal együtt voltam, történeteket fantáziáltam. Szép színes mesékkel szédítettem a szomszéd gyerekeket arról, hogy éjszaka a nagy eperfa mellé óriási hőlégballon száll le. A Barbie babám független, önálló nő volt, hetente változott, hogy miből kereste meg a millióit, de egy biztos, nem Ken tartotta el. És mindezt összegyúrva nagyjából megkapom a mai felnőtt énemet (a milliókat leszámítva).

Imbolc, vagy a keresztény kultúrában Gyertyaszentelő ünnepe az a nap, amikortól érezhetővé válik a nappalok hosszabbodása, a tavasz közeledte, a természet újjászületése. A barlangjából előbújó medve jóslata is erről szól. Szerencsére felettünk most borús az ég, ami a népi hagyomány szerint rövid telet ígér. Az ünnepi szokásokhoz tartozik a takarítás, az előző évről visszamaradt karácsonyi díszek elégetése, a régi elengedése, a gyógyító gyertyák és szalagok megszentelése.

Brigid istennőhöz (később Szent Brigittához) kötődik ez a nap. 19 papnő tartozott hozzá, jelképezve a 19 éves Nagy Évciklust. (Ez szintén a nap és a hold mozgásával, a holdcsomópontokkal függ össze.) Birgid, hasonlóan Vestához a tűz, a termékenység, a női kreativitás és a gyógyítás istennője.

A mai nappal induló és a tavaszi napéj-egyenlőségig tartó időszakot érdemes még egy kicsit lassulva, befelé figyelve tölteni. Ha szeretnénk idén kivirágoztatni az egyediségünket, ébresszük fel ismét a játékos kedvű, látszólag céltalan, pillanatnyi örömöket követő lélekrészünket és hagyjuk, hogy ismét erőre kapjon. Keressük meg és "takarítsuk ki" mindazt, ami rombolja az életkedvünket, ami megakadályozza lelkünk (testünk) gyógyulását.


Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Padparadsa facebook oldalát, itt megteheted.
Related Posts with Thumbnails