2023. február 2., csütörtök

A gyógyulás ideje

Imbolc margójára: 2017. február 2.

Bevezető gondolat: "Mindaz, ami rombolja az életkedvet, csökkenti gyógyulási esélyeinket." (David Servan-Schreiber, francia orvos és pszichiáter)


Idén sok változás lesz. (2019-es bejegyzés frissítése ez.) Nem csupán globális szinten vagy az egyéni életekben, de reményeim szerint a blogon is. Továbbra is maradok az asztrológiai aktualitások nyomvonalán - lesznek jegybe lépések, újholdak, teliholdak, izgalmas konstellációk - de szeretném kibővíteni a tartalmakat. Az egyik ilyen gondolatébresztő a természeti ünnepekhez és a női minőségekhez kapcsolódik. Ez az évkör nyolc sarkalatos pontjához köthető, így viszonylagosan fixek a "publikációs" időpontok, mint például a mai nap.

A másik téma jó ideje motoszkál bennem, és mivel az idei év egyik legfontosabb üzenete "a szavak ereje" szeretném ezt is körbejárni. Igyekszem a mondanivalómat időszerű égi álláshoz igazítani, mert olyankor jobban aktualizálhatók és könnyebben befogadhatók a gondolatok. Például arról, hogyan "programozzuk" magunkat a táplálkozás terén vagy mennyire ivódnak belénk a gyerekkorunkban hallott, folyamatosan ismételt mondatok...


A női természet

A nők jóval erősebben, intenzívebben kötődnek a természethez, mint a férfiak. Testünk egy életen át folyamatosan alakul, sőt hónapról hónapra is változik. Kifinomultabb, érzékenyebb antennákkal kapcsolódunk a világhoz.

Ezért is van az, hogy a legtöbb kultúrában több ezer éve a női energiákat a Holdhoz és a Földhöz, míg a maszkulin princípiumot a Naphoz rendelik. A Nap stabil, állandó, körülményektől függetlenül egyenletesen sugározza erejét. Ő a szellemiség. Az, hogy a mi égövünkön hány napos óra jut egy adott időszakra nem rajta, hanem a Föld dőlésszögén, mozgásán múlik. A Föld a sűrű, anyagi világ szimbóluma, a megtestesülésé.
Kettő között található a Hold lelkisége, ami a Nap és a Föld egymáshoz viszonyított helyzetétől függően hol telik, hol pedig fogyóban van. Szimbolikusan ő az, aki reagál a gondolatokra vagy a fizikai test problémáira, közöttük közvetíti az érzelmeket. Az érzelmek hullázóak, változékonyak, mint a Hold: elég egy negatív gondolat vagy egy betegség máris lelombozó hatással van a lelkivilágunkra. De egy felvillanyozó ötlet, egy finom érintés, masszázs, ölelés azonnal jobb kedvre derít bennünket.

Még az év elején azt mondta nekem valaki, hogy idén ez a női erő jóval erőteljesebben fog ébredezni, mint korábban. Itt nem a feminista mozgalmakról van szó, hanem a bennünk élő archetípusokról: a testhez, a fizikai világhoz, illetve az érzelmekhez, az intuíciókhoz való viszonyunkról. Nőknek és férfiaknak egyaránt feladata, hogy elsajátítsák a lélek nyelvét.
Az évkör nyolc állomása nem csupán a Nap mozgásának felel meg, de a holdfázisokkal is összefüggésbe hozható. Sőt, a női életkör szakaszai is ide kapcsolhatók. A mai Imbolc ünnepe a női lét legtisztább, legártatlanabb időszaka: a lány-állapot. Itt még tulajdonképpen nem "hasítanak" minket ketté a nemi szerepek, vagyis mondhatjuk, hogy fiútól, lánytól független gyermekkorról beszélünk.

Ez az az életszakasz, mikor szoros egységben élünk a testünkkel, az érzelmeinkkel. Ha leverjük a térdünket és az fáj, alaposan kisírjuk magunkat, ha egy piros lufit látunk szállni a kék égen, ámulattal bámulunk utána. Teli szájjal faljuk azt, ami ízlik és eltoljuk magunktól a nemszeretem falatokat. Ösztönösen megérezzük mások hangulatát. Naivan, boldogan, tágra nyitott lélekkel fogadjuk be a világot, ami számtalan meglepetést tartogat. Minden pillanat a maga valóságában létezik. Sőt, más valóságok is reálisnak tűnnek: életre kelnek a mesefigurák, az ágy alatt rejtőző "lábevő" szörnyek. Érzékelhető a szellemvilág: a betegség és a szomorúság sötét fellege, az öröm és a szeretet aranyszínű ragyogása.

Holdfázisok közül ez a növő hold ideje, az energiagyűjtés legmarkánsabb szakasza. Ez a tanulás, a növekedés, a saját biztonságérzet megteremtésének a folyamata. Leszakadás a szülői mintákról, a személyes identitás keresésének a kezdete.
A Vízöntő hónap szintén ehhez csatol vissza bennünket. Itt válik a leghangsúlyosabbá az individualizmusunk megtalálása. Sokan keresik az életfeladatukat, életük célját. A pszichológia ehhez ad egy nagyon egyszerű iránymutatást: idézzük fel, mit játszottunk 7-8 évesen!

Én imádtam legózni, leginkább konyhát építeni. Homoksütit sütni, gyurma-szendvicset gyártani. Tésztát szaggatni, borsót pucolni, habot keverni. Mai napig a legmeditatívabb elfoglaltságom a főzés. Ha másokkal együtt voltam, történeteket fantáziáltam. Szép színes mesékkel szédítettem a szomszéd gyerekeket arról, hogy éjszaka a nagy eperfa mellé óriási hőlégballon száll le. A Barbie babám független, önálló nő volt, hetente változott, hogy miből kereste meg a millióit, de egy biztos, nem Ken tartotta el. És mindezt összegyúrva nagyjából megkapom a mai felnőtt énemet (a milliókat leszámítva).

Imbolc, vagy a keresztény kultúrában Gyertyaszentelő ünnepe az a nap, amikortól érezhetővé válik a nappalok hosszabbodása, a tavasz közeledte, a természet újjászületése. A barlangjából előbújó medve jóslata is erről szól. Szerencsére felettünk most borús az ég, ami a népi hagyomány szerint rövid telet ígér. Az ünnepi szokásokhoz tartozik a takarítás, az előző évről visszamaradt karácsonyi díszek elégetése, a régi elengedése, a gyógyító gyertyák és szalagok megszentelése.

Brigid istennőhöz (később Szent Brigittához) kötődik ez a nap. 19 papnő tartozott hozzá, jelképezve a 19 éves Nagy Évciklust. (Ez szintén a nap és a hold mozgásával, a holdcsomópontokkal függ össze.) Birgid, hasonlóan Vestához a tűz, a termékenység, a női kreativitás és a gyógyítás istennője.

A mai nappal induló és a tavaszi napéj-egyenlőségig tartó időszakot érdemes még egy kicsit lassulva, befelé figyelve tölteni. Ha szeretnénk idén kivirágoztatni az egyediségünket, ébresszük fel ismét a játékos kedvű, látszólag céltalan, pillanatnyi örömöket követő lélekrészünket és hagyjuk, hogy ismét erőre kapjon. Keressük meg és "takarítsuk ki" mindazt, ami rombolja az életkedvünket, ami megakadályozza lelkünk (testünk) gyógyulását.


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails