2023. február 13., hétfő

Utolsó fokon

A Bak jegy 30. fokán a Plútó: 2023. 02. 11. – 03. 22.

Bevezető gondolat: "Ha jól figyelsz, rájössz arra, hogy a legtöbb értelmi magyarázat: utólagos. Amikor kitört a láva, és felbuggyant a mélyből az irracionális erő, akkor kezded érteni és rendszerezni az egészet. Az ész általában vesztes marad. Kialakított egy rendet, csakhogy az élet rendetlen. Ésszel: átláthatatlan." (Müller Péter)

A fenti idézet a Plútó esetében többszörösen is igaz. Részben azért, mert nincsen a hátunk mögött több ezer éves megfigyelési tapasztalat – hiszen csak 1930-ban "emeltük be a tudatba" a kisbolygóhoz kapcsolódó energiatartalmakat. Azóta mindössze egy bő félkörívet tett meg az Ekliptikán, így az asztrológiában csak a Ráktól a Bakig vannak megfigyeléseink. Másrészt pedig a Plútó (és a transzperszonális égitestek általában) ésszel átláthatatlanok.

A bejegyzés apropója, hogy ez a rendkívül távoli, szeszélyes mozgású törpeplanéta elérte a Bak jegy 30. fokát, innen pedig március 23-án továbblép a Vízöntőbe. A jegyek első és utolsó fokait az asztrológia érzékeny fokoknak is nevezi. Az első érthető is, hiszen átlépjük a küszöböt és ott találkozunk először az új energiával.

Amikor a 29°00'00" és 29°59'59" közti jegytartomány érintett, akkor azt "anaretikus" vagy  "sors-foknak" is nevezzük. A név eredete vitatott. Egyesek a görög "anairein" = visszavon, visszahúz, sőt gyakran pusztítónak fordított szóból, míg mások az arab "anarat" "megvilágítva" kifejezésből eredeztetik. Ha jobban belegondolunk, mindkettő igaz lehet egy ciklus végén.

Hiszen ha sikeresen "teljesítettük a feladatokat", akkor felismerésekkel gazdagodhattunk, ha nem, – akkor mint egy társasjátékban – visszahúznak minket a startmezőre és ezt a kört újra kell futnunk.

A Plútó átlépései mindig nagyon intenzívek és meglehetősen hosszúak, nagyjából 1-2 éves intervallumról beszélünk.

● Oroszlán jegybe lépés: 1937 októbere és 1939 júniusa között

● Szűz jegybe lépés: 1956 október – 1958 június

● Mérleg: 1971 október – 1972 július

● Skorpió: 1983 november – 1984 augusztus

● Nyilas: 1995 január – 1995 november

● Bak: 2008 január – 2008 november

● és a Vízöntő jegybe lépés 2023. március 23. és 2024. november 19. között fog lezajlani.

(Érdemes végiggondolni, milyen társadalmi, politika események, természeti katasztrófák kötődtek ezekhez az időpontokhoz.)


Bak Plútó: medertakarítás

Személy szerint engem igen erős szálak fűznek a Bak Plútóhoz, mivel az ő égisze alatt indult útjának ez a blog, így feljegyzésről feljegyzésre – veletek együtt  követhettem kalandozásait.

És kaland volt a javából, elképesztő tapasztalatokat szerezhettünk a fizikai és a spirituális valóságunkban!

A Plútó az átalakulás kulcsa, a fejlődő spirituális szellemiség. A Vízöntő jegyében teljesen új perspektívákat ígér, mint ahogy tette azt utoljára a 18. század végén – hiszen ekkor fedeztük fel az Uránuszt (vagyis az emberiség számára ekkor kezdett tágulni a Világegyetem), indult el a technika robbanásszerű fejlődése és a társadalmi struktúrák is alaposan átalakultak (francia forradalom).

Ám mielőtt "beköltözünk az újba" a régiben rendet kell rakni. Ez a rend lesz a fejlődés szilárd talapzata.

Lássuk, mik voltak a fontosabb állomások!

2008 – a belépés válsága

A Bak földies jegy, ezért elsősorban az anyagiak, a pénzügyi-egzisztenciális dolgok, az értékek tartoznak hozzá. Nem is hazudtolta meg magát, rögtön egy gazdasági válsággal indítottunk.

A Szaturnusz uralma alá tartozó jegyhez olyan komoly fogalmak tartoznak, mint az egyetemes erkölcsi normák, a felelősségvállalás és a valódi érték. A jelzáloghitel-lufik kidurranásának rá kellett volna világítani, hogy a jelenlegi gazdasági működésből ezek hiányoztak.

Nem vagyok gazdasági szakember, így nem tudom megítélni, hogy hitelfronton milyen rendrakási intézkedések történtek. De az minden esetre érdekes hogy a kilépés pillanatában egy újabb, a világgazdaságot érintő válság közepén járunk.

Vagyis spirituális következtetést levonva: ez a feladat nem lett elvégezve!

Minden keret, forma és rendszer szintén a Bak jegyhez tartozó fogalom, ennek függvényében láthatjuk, hogy rendszerszintű összeomlások vannak. Nem csak a gazdasági, de a politikai, az egészségügyi és az oktatási rendszerek is érintettek ebben.

A kollektív mellett az egyén életében is ugyanez lett volna a feladat:

rendeződjünk össze önmagunkkal.

Vállaljuk a felelősséget az életünkért, a döntéseinkért és azok következményeiért. Éljünk belső erkölcsi iránytűnk – lelkiismeretünk – útmutatása szerint. Engedjük el a látszat-értékeket és csak a valódiakhoz ragaszkodjunk. Akik ezt az önismereti utat választották, most minden külső körülmény, nehézség ellenére egy tisztább lehetőséget látnak maguk előtt.

(Érdekes adalék, hogy a legutóbbi Plútó jegyváltást is természeti katasztrófák sora kísérte: már 2008. januárjában egy nagyerejű. 6,7-es földrengés rázta meg Görögországot, februárban Mexikót.)


2010-2017 – transzformatív út

Kivételesen hosszú, feszült fényszög jött létre a Kos Uránusz és a Bak Plútó között. Utoljára ez a két planéta, ebből a két jegyből kvadrátba a vaskor környékén került, akkor is mindössze 3 éves intervallumra.

Ez a fényszög

elkezdte bontogatni az önmagunkról és a világról kialakított képeket,

de akkor gyakorlatilag a "fejünk felett" csinálták mindezt, sok hozzászólást, beavatkozást nem engedélyeztek. Legtöbben ezt az időszakot a kollektív erőkkel szembeni tehetetlenség érzeteként élték meg.

Egyik legmarkánsabb év 2014 volt, amikor a Jupiter és a Mars is csatlakozott a két égitesthez, egy "bazi nagy metszőollóval" elkezdték nyirbálni rólunk a felesleget. 2016 év végén pedig a Szaturnusz-Neptunusz kvadrátja (Gyógyító sötétség) hagyott mély nyomokat bennünk.


2012 – a kvantumugrás

Ennek a folyamatnak a része volt a mai napig vitatott maja "világvége" (Közeledik...). A vita tárgya az, hogy a maják mekkorát tévedtek, hiszen 2013 újévkor ugyanúgy durrantak a pezsgők. A fizikai világnak valóban nem lett vége, viszont úgy tartják, hogy egy új korszak kezdődött, ami az emberi tudat kvantumugrását teszi lehetővé.

Így a változás a rezgések és az energiák szintjén érzékelhető: ez már javában a Vízöntő világkorszak kapucsengője.


2020 – transzgenerációs nagytakarítás

2019-ben kezdődött, de 2020 januárjában csúcsosodott ki a Szaturnusz-Plútó együttállása,

ami a transzgenerációs minták intenzív tisztítását tette lehetővé.

(Felejtés vagy emlékezés, illetve Jelenem vagyok bejegyzések szólnak erről.) Ehhez jött egy világjárvány, ami – legalábbis ahogy én láttam – bizony elég komoly családi sebeket tépett fel.

Ide tartozik a megkülönböztetés, a hitrendszerbeli különbségekből fakadó kiközösítés, a saját test feletti döntéshozatal joga, továbbá a mély, egzisztenciális félelmek, aminek a jelen körülmények ismét a tükrei lehetnek.

A kollektív körülmények ellenére, vagy épp azok következtében, a Bak Plútó elképesztően komoly önismereti utakat nyitott meg előttünk. Leginkább úgy tudnám összegezni, hogy

lehetőségünk volt spirituálisan is felnőtté válni.

Ennek legfontosabb ismérve a felelősség felvállalása, hogy ne másokban keressük a hibákat és az okokat. A transzgenerációs minták felderítése sem arról szól, hogy az "üknagymamám boldogtalansága miatt nincs párkapcsolatom" vagy a "nagyapám elkártyázta a családi vagyont, ezért én sem tudok bánni a pénzzel". A felismerések elfogadáshoz, megértéshez vezetnek, illetve a felelősség, mint erő visszavételéhez.


A Fokváltás képlete

Az utolsó fok esszenciálisan sűríti magába az elmúlt 15 évet. Egyfajta próbatétel kollektív és egyéni szinten egyaránt.

Ám itt elsősorban nem egy tudatos összegzést tehetünk, inkább a tudatalattinkra, az érzeteinkre hagyatkozhatunk. A Bak jegy 30. fokán álló Plútó – a sábai szimbólumok szerint – a világot irányító hatalmak felelősségét is megkérdőjelezi. Nem véletlen, hogy olyan fogalmak kapcsolódnak ehhez a fokhoz, mint válság, hatalommal és az irányítással kapcsolatos rögeszmék, kényszeres viselkedés, túlzott erőhasználat, krízishelyzetek, egzisztenciális kérdésekben pesszimizmus, szorongást okozó negatív gondolkodás, félelmen alapuló döntések.

De ott van ennek az "árnyéknak az árnyoldala" is, vagyis az ezekből a mintákból való kilépés, a spirituális újjászületés.

Az elmúlt másfél évtized olyan volt, mint a régi korokban az ezoterikus tanokba történő beavatás folyamata. Csak itt nem a világtól elzárva a mesterek vezettek be minket a tudásba, hanem ezt magunknak, a hétköznapok "zajában" kellett megtennünk. Életünk nem szigetelődött el a munkától, a családtól, a kapcsolatoktól, sőt még a közösségi médiától, az információáradattól csak jóval zűrösebbé, kaotikusabbá vált.

De aki ebben a kakofóniában is közelebb tudott kerülni önmagához, az tényleg egészen új, másfajta megismerési élményekre számíthat a következő Plútó-korszakban.

Kiválasztottnak lenni ennyi: választani magunknak egy utat és azon következetesen végighaladni.

Maga a fokváltás megmutatja, hogy még van dolgunk az érzelmi feszültségekkel, a szorongást tápláló "komfortzónákkal", a rögzült sémákban való gondolkodással, illetve a lefagyást okozó élethelyzetekkel. Ne lepődjünk meg, ha ezek ismét felerősödnek vagy ezen a téren újabb felismerések érkeznek.

Ezek lebontásában a hamarosan Halakba lépő Szaturnusz sokat segíthet.


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!


Related Posts with Thumbnails