2023. február 1., szerda

Eltékozolt szerencse

Nap együttállása az Albali állócsillaggal: 2023.02.01

Bevezető gondolat: "Az életet nem lehet elrontani, csupán a mindennapokat. Aki eltékozolja napjait, végül elrontja egész életét." (Hioszi Tatiosz)

Magamhoz képest nyúlfarknyi bejegyzés lesz, de nem szeretném ezt az állócsillagot "eltékozolni", annál jóval érdekesebb.


A csillag neve

A Vízöntő csillagkép tele van szerencsére utaló állócsillagokkal, a szerencsét, a boldogságot és a jólétet ezekben a nevekben a "sa'ad" szócska jelöli. A Nap égi útját tekintve a legelső ilyen "szerencsés találkozás" az epszilon csillag, amit hivatalosan Albalinak neveznek, de a hosszabb arab neve így hangzik: nayyir sa'd al bula.

Nagyjából ezt úgy fordíthatjuk, hogy a "legragyogóbb szerencsét elnyelő". Nevét onnan kaphatta, hogy fényesebb, mint a hozzá közel álló Bak csillagkép alfa és béta csillagai, vagyis szinte elnyelte a fényüket.

Latin neve arra utal, hogy a legnagyobb szerencsét szétszórjuk, elpazaroljuk, vagyis eltékozoljuk.


Csillagászati érdekességek

Csillagászati szempontból nem túl érdekes csillag, a csillagkép 7. legfényesebb csillaga, ám még így is látható akár szabad szemmel is.

Tőlünk nagyjából 200 fényévnyire található, de ezzel sem tűnik nagyon ki, ugyanis vannak a csillagképnek jóval távolabbi (az ɑ például 758 fé.) csillagelemei is.

Egyedüli különlegessége, hogy a hasonló neveket viselő ν és μ (mindkettő Albulaan) csillagokkal közösen határolják a Szaturnusz-ködöt. Eredetileg egy kis tömegű csillag volt, amely a rétegeit az űrbe lökte ki, így alakult ki a köd. Vagyis ő is szétszóródott.

A köd 2400 fényévre van tőlünk és 46 km/s sebességgel közeledik felénk.


Szerencse

Nyelvünkben a szerencse kifejezés délszláv eredetű és a boldogságon, a bőségen és szerencsén túl találkozást is jelent.

Szerencse az, amikor összetalálkozunk a sorsfordító lehetőségekkel.

Ennek a találkozásnak az előidézésére szinte minden kultúrában találunk tárgyakat, szimbólumokat, ilyen például a négylevelű lóhere, a szivárvány, a hullócsillag, a szerencsemalac, a nyúlláb, keleten a bambusz vagy akár az integető macska.

Mivel a szerencse váratlan esemény, szeretünk felkészülni rá akár tradicionális, akár egyedi kabalafigurákkal. "Ha a szerencsehozó zoknimat veszem fel, biztos megkapom azt az állást". "Hullócsillagot látok, gyorsan kívánok valamit". Ismerősek ezek a mondatok?

A szerencsét a legtöbb ember szeretné bevonzani, ettől várva élete jobbra fordulását. Nem mondom, egy lottófőnyeremény sokkal kellemesebbé tehetné sokunk életét, de vajon mennyire lenne tartós és főképp maradéktalanul boldog a hirtelen jött gazdagság?

Szerencse esetén azonban nem csak ilyen nagy, anyagi léptékben gondolkodhatunk, az életünk bármely területén adódhatnak olyan fordulópontok, melyek új mederbe terelik az életünket. Egy ismeretség, egy kapcsolat, vállalkozás, munkahelyváltás, eszünkbe villanó gondolat...


Mégis hogyan tékozlunk?

Egyik többször idézett mondatom itt a blogon: "Lehetőséget nem kapni nehéz, hanem élni vele".

Sok esetben erről szólnak a mesék is, a főhős olyan szituációban találja magát, ahol döntenie kell, van-e bátorsága belevágni az ismeretlenbe? Képes-e megragadni az előtte kínálkozó lehetőséget vagy marad a biztonságos, ismerős álmodozás komfortzónájában?

A mesék rólunk szólnak, az emberiség kollektív tudatmezejéről, így ezek a kérdések mindannyiónkra vonatkoznak. Hányan pazarolják el az életünket arra várva, hogy holnaptól, az új évtől, a Nagy Ő-től, az esküvőtől, az új háztól, munkától, bármitől majd jobb lesz.

Eltékozolt nap a tervezgetés, a halogatás az úton járás helyett.

Nem mondom, hogy ne legyenek célok vagy tervek. Mert kellenek az élet nagy pillanatai, de a szerencse nem kopogtat be az ajtón. Hívni kell, várni és tágra nyitott szívvel fogadni.

Ahogy a szeretet is egy aktív, cselekvő állapot, úgy a szintén "szer"-rel fűtött szerencse is hasonló.

Minden napban és a lelkünkben lapul az a szerencsetalizmán, amivel fordíthatunk egyet az életünkön. De ez döntés, elszántság, bátorság és erő, nem pedig valamiféle sült galamb.

Ám olykor szeretünk hinni a külső jelekben is. Épp a mai napon "száguld el" felettünk 50 ezer éve nem látott üstökös. (Csodálatos asztrofotó ITT)

A "szerencsecsillagokkal" kikövezett Vízöntő világkorszak egyik nagy kérdése szerintem, hogy az emberiség végre tud-e élni a változás lehetőségével.


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails