2023. február 4., szombat

Feszítő változás

Telihold a Vízöntő havában: 2023. február 5. (19h29m)

Bevezető gondolat: Fodor Ákos: HEGEDŰ-SZÓLÓ

Miért is bánok magammal keményen,
– kérded – sőt olykor: embertelenül?
Tekintsd e hangszert, s tűnődj el a tényen:
húr is csak akkor peng-zeng, ha feszül.

Nem szeretjük a feszültséget. A feszültség olyasmi, ami a mai köznyelvben a stressz szinonimájává vált ("olyan feszült vagyok", "az életem tele van feszültséggel"), pedig csak akkor válik problémává, ha hiányzik az ellenpólus.

Testünk ritmusa feszültségre és elernyedésre, aktivitásra és pihenésre épül, így működik a tüdőnk, a szívünk, az izmaink. A feszültség éppúgy a "barátunk" – pontosabban a lételemünk –, mint a lazítás.

Sportolás közben általában a lazításra is odafigyelünk, a jógaórák meditációval érnek véget, de a lelki életünkben jóval kevesebb figyelmet szentelünk annak, hogy megfelelő módon kioldódhassunk.

A megfelelő mód alatt nem a közösségi média pörgetését vagy a sorozatbambulást értem, hiszen ilyenkor a testünk éppúgy őrzi a feszültségeket, mint a munkahelyi rohanásban vagy a délutáni dugóban ülve. Sőt, egy-egy negatív kommentre vagy horrorisztikus filmjelenetre ugyanúgy izomfeszüléssel reagálunk.

Készenléti feszültségünk az az állapot, ahonnan a mindennapi kihívásoknak nekivágunk, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen feszültségszintről indulunk.

Hiszen, ha egy 10-es skálán az alapállapotom 3-as, akkor még 7 egységnyire fel tudom "turbózni" magamat. Van "helye" a tetterőnek, a lendületnek, a lelkesedésnek, a motivációnak. Ha viszont a kiindulási mutatóm eleve 7-es, nem sok tartalékom marad beleállni a nagyobb erőfeszítést kívánó feladatokba.

"A készenléti feszültség nemcsak az aktuális napi feladatok sokaságából származik, hanem egészen gyerekkorunkig nyúlik vissza, ebből fakadóan az emberek jelentős része folyamatos megfelelési kényszerben éli az életét." mondja Orosz Katalin a Magyar idők cikkében, ajánlom olvasásra, mivel az ott elhangzottak szorosan kapcsolódnak a mondanivalómhoz.

Fizikai feszültségeink hatnak az érzelmi-mentális állapotunkra, hiszen ha fáj, húzódik ez-az, nem érezzük magunkat túl rózsásan. De fordítva még inkább működik a ráhatás: gondolkodásunk, a világhoz való hozzáállásunk, negativitásunk, fásultságunk rengeteg izomfeszültség forrása.

A cikkben is megemlített progresszív relaxáció egy aktív lazítási technika, melynek alkalmazása során felváltva feszítjük meg, majd lazítjuk el testünk izmait. A lábtól kiindulva végigmegyünk a derekunkon, a karjainkon, a vállainkon, egészen az arcunkig, mivel a legtöbb feszültség az állkapcsunkban halmozódik fel. Az izomtónusok tudatosításával a szorongásos reakcióink idővel csökkennek és a mindennapokban is hamarabb észrevehetjük, ha feszültség alá kerülünk.

Ezt a kis felvezetőt olvasva felmerülhet, hogy hogyan jön mindez a mostani teliholdhoz? Nagyon egyszerűen: a Napot és a Holdat az Uránusz "feszíti meg", míg a Mars "lazítja". Mindezt tovább fokozza, hogy a képlet egy változó keresztre van "felfeszítve".


A telihold képlete

Mind az Uránusz, mind a változó kereszt rengeteg feszítő változást jelez előre. Valami mozdul, valami mozdít bennünket: fakadhat ez az erő belülről is, de akár a külső körülmények is kényszeríthetnek.

A Vízöntő-Oroszlán-Bika viszonylatában háromszor találkozunk ezzel a t-kvadrát konstellációval: először 2021-ben (A világ szolgálatában), utoljára pedig 2025 februárjában. A Bika Uránusz tulajdonképpen a testbe, a fizikai valóságba vezeti vissza a tudatot. Ennek különböző gyakorlati szintű megnyilvánulásai vannak.

Ilyen például az egész világot érintő értékválság. Vagy a betonbiztosnak hitt valóságműködésünk hirtelen megborulása (lásd pandémia velejárói). Lassan 5 éve tapasztaljuk, hogy semmi sem az, aminek látszik

Amikor odakint hatalmas vihar tombol, akkor a leghasznosabb amit tehetünk, hogy otthon kényelmesen bekuckózunk, lehetőleg egy finom rumos-tejszínhabos forró csokival és egy jó könyvvel. Amikor ezt a vihart a transzperszonális égitestek és a világkorszak-határátlépés kavarja, akkor az önismeretbe "kuckózunk be".

Visszavonulunk önmagunkba rendet tenni, helyre kerülni, hogy ebből feltöltekezve vághassunk neki ismét a megváltozott világnak. Ennek a folyamatnak a része az is, hogy végre-valahára

nem csupán használjuk a testünket, hanem figyelemmel és tudatossággal töltjük fel.

Felé fordulunk, észre vesszük, örülünk neki, hogy keretet és formát ad a lelkünknek. Csak a testünkkel együttműködve tehetjük jobbá, komfortosabbá az életünket. Hiszen ez az első és közvetlen kapcsolatunk az anyagi világgal.

Ha a testünkben jól – tudatosan jól! – vagyunk, akkor a világban is otthon érezzük magunkat. Kapcsolódunk a környezettel, a természettel, s gondosabban figyelünk mindkettőre.

Az Uránusz kvadrát sürgeti a fenti változásokat, a Mars pedig megmutatja a kiutat. Ez pedig nem más, mint a cselekvés. Egyre kevésbé elegendő tudni, hogy mit kéne tenni – el is kell indulni.


Lazító haladás

Ahogy azt a felvezetésben írtam, a nagy ugrás megtételéhez lelki, szellemi és fizikai tartalékokra van szükségünk. Az elinduláshoz apró lépések, hétköznapi szokások finom formálása is elegendő.

Ha megtanulunk lazítani, sokkal hatékonyabban tudunk haladni.

Amit az idegrendszer, a külső ingerterhelés összeránt (Uránusz), azt a tudatos izomlazítás (Ikrek Mars) kioldja. Ez a mostani telihold egyik útravaló jó tanácsa, de ez a folyamat még meglehetősen hosszadalmas lesz.

Az átalakulás intenzitása tavasszal fokozódik (Új hullámok éve), ezért érdemes minél előbb rákészülni a feszítő változásokra egy kis tudatos lazítással.


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails