2010. június 26., szombat

Részleges holdfogyatkozás

fotó innen: mreclipse.com
Ma délelőtt kezdődik, dél körül éri el csúcspontját és délután ér véget az év első, részleges holdfogyatkozása. (Sajnos a borult idő miatt nem igazán látható. Helyesbítem: tiszta időben sem lehetett volna Magyarország területéről megfigyelni!)
Az emberiség történetének két legfontosabb égi kísérője a Nap és a Hold. Látványos, szabad szemmel is jól látható teljes vagy részleges elsötétedésüket babonás tisztelet övezte. A régi korok papjai, akik alapos csillagászati ismeretekkel rendelkeztek, gyakran saját hatalmuk megmutatására fel is használták ezt a szokatlan égi jelenséget. A Nap sötétedése természetesen sokkal látványosabb, ezért erről bővebben, majd a 07.11-i napfogyatkozásnál írok.
Némi magyarázat: a vízszintes tengely a horizontot, a vertikális pedig az időt jelöli. A Nap jelenlegi helyzete delet mutat. A Hold szemben áll vele - így teljes fényében, vagyis teliholdként ragyog. A két égitest mellett látható jelölések a holdcsomópontok. Ezek nem valóságos, fizikai testek, hanem az Ekliptika metszéspontjai. Ha ezen tengely közvetlen közelében található a telihold vagy az újhold hold- illetve napfogyatkozás jelensége figyelhető meg.
A holdcsomópontok leginkább a karmaasztrológiában kapnak szerepet. A leszálló holdcsomópont (más néven Sárkányfarok, a Nap mellett áll) a lélek "hozott", előző életbeli tapasztalatait, a felszálló holdcsomópont (Sárkányfej, a Hold melletti jel) a lélek fejlődésének lehetőségét rejti.
Ezek a pontok a személyiséget jelölő planétákkal együtt állva lehetőség van más szemszögből is rápillantani életünk kardinális helyzeteire. Egyszerre tudatosíthatjuk és átérezhetjük ezek jelentőségét.
Amit most érdemes magunkban megvizsgálni az a felelősségvállalás kérdése.
Related Posts with Thumbnails