2010. június 26., szombat

Részleges holdfogyatkozás

fotó innen: mreclipse.com
Ma délelőtt kezdődik, dél körül éri el csúcspontját és délután ér véget az év első, részleges holdfogyatkozása. (Sajnos a borult idő miatt nem igazán látható. Helyesbítem: tiszta időben sem lehetett volna Magyarország területéről megfigyelni!)
Az emberiség történetének két legfontosabb égi kísérője a Nap és a Hold. Látványos, szabad szemmel is jól látható teljes vagy részleges elsötétedésüket babonás tisztelet övezte. A régi korok papjai, akik alapos csillagászati ismeretekkel rendelkeztek, gyakran saját hatalmuk megmutatására fel is használták ezt a szokatlan égi jelenséget. A Nap sötétedése természetesen sokkal látványosabb, ezért erről bővebben, majd a 07.11-i napfogyatkozásnál írok.
Némi magyarázat: a vízszintes tengely a horizontot, a vertikális pedig az időt jelöli. A Nap jelenlegi helyzete delet mutat. A Hold szemben áll vele - így teljes fényében, vagyis teliholdként ragyog. A két égitest mellett látható jelölések a holdcsomópontok. Ezek nem valóságos, fizikai testek, hanem az Ekliptika metszéspontjai. Ha ezen tengely közvetlen közelében található a telihold vagy az újhold hold- illetve napfogyatkozás jelensége figyelhető meg.
A holdcsomópontok leginkább a karmaasztrológiában kapnak szerepet. A leszálló holdcsomópont (más néven Sárkányfarok, a Nap mellett áll) a lélek "hozott", előző életbeli tapasztalatait, a felszálló holdcsomópont (Sárkányfej, a Hold melletti jel) a lélek fejlődésének lehetőségét rejti.
Ezek a pontok a személyiséget jelölő planétákkal együtt állva lehetőség van más szemszögből is rápillantani életünk kardinális helyzeteire. Egyszerre tudatosíthatjuk és átérezhetjük ezek jelentőségét.
Amit most érdemes magunkban megvizsgálni az a felelősségvállalás kérdése.

4 megjegyzés:

 1. Tegnap bejegyeztem? Vagy Cavinton kéne, vagy kidobtad :D
  Mindegy, kb. annyi volt a lényege, hogy nem is nagyon láthattuk volna, még ha verőfény is van, mert dél körül a másik féltekén kódorgott, nem?
  A karmaasztrológia eléggé feldobott és elgondolkodtatott.
  Ebbe érdemes lenne belemászni :)

  VálaszTörlés
 2. Hááát, mondtam, hogy nem nagyon lesz látható. Szemérmesen jól el is rejtőzött az ég... A napfogyatkozást ne feledd (07.11), bár egyik helyen láthatónak írják, másik helyen nem.

  Karmaasztrológiába szerintem nem érdemes belemászni. Vannak asztrológusok, akik foglalkoznak ezzel, én nem. Felesleges előző életeket kutatni, minden itt és most van. Ha pedig szükséges, vagy valaki nyitott és fogékony rá, úgyis megnyílnak azok a bizonyos kapuk, nincs értelme "feszegetni". :)

  VálaszTörlés
 3. Nem feledem :) legalább is igyekszem, de Te úgyis írsz róla :)
  Köszönöm a tanácsot!

  VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails