2010. június 11., péntek

A számok szó-mágiája 2. rész

 "Egy - megérett a meggy
Kettő - csipkebokorvessző
Három - te vagy az én párom
Négy - hová mégy?
Öt - megérett a tök
Hat - hasad a pad
Hét - zsemlét süt a pék
Nyolc - üres a polc
Kilenc - kis Ferenc
Tíz - tiszta víz
Ha nem tiszta, vidd vissza
Majd a csacsi megissza."
mondóka
HAT
A HAT-ÁS száma.
Isten a hatodik napon teremtette az embert: ez a földi jelenlét. Isten hatalma a teremtés, ember HAT-ALMA, a választás. Ember, VÁLASZT-HAT-SZ. És abban a pillanatban, mikor az ember az almát választja, KÖLCSÖN-HAT-ÁSBA lép a világgal, a világ pedig befolyást gyakorol az emberre. Kölcsönösség, körforgás. Hatodik érzék: az öt érzéktől, az időtől és helytől független érzékelés: emlékezés az istenire. Bár matematikában ez az első tökéletes szám, mégis az emberi "tökéletlenséget" (az anyagba merülést: 666) szimbolizálja az isteni tökéletességgel (a szellemivel: 777) szemben.

HÉT 
A LE-7-Ő-S-ÉG száma. 
A három utáni misztikus szám: isteni tökéletesség - hét nap alatti teremtés, a HÉT napjai, a szentségek, az arkangyalok, a főbűnök száma. Hét színből áll a szivárvány spektruma, hét hangból a zenei skála. Hét főcsakrát ismerünk, a XVIII. századik hét volt az égitestek száma, hét csodája van a világnak, és ennyi feje a mesebeli sárkánynak. Híd az anyai és a szellemi világ között, az isteni HÉT-közti napok mágiája. 

NYOLC 
A nyolchoz szó-mágia nem kapcsolódik, de formája már önmagában kifejező. Fodor Ákos szavaival élve: "Állva: homokóra, fekve: végtelen." Az idő és az időtlenség találkozása, ahol a lélek megmérettetik. Ő-SZINTE-S-ÉG, vagyis a mély, ezoterikus igazságérzet, vagyis a lelkiismeret.

KILENC 
KILINCS. Az átjáró, az ajtó, a "küszöb" az egyjegyű és a kétjegyű számok között. A pillanat, ahol egyszerre vagyunk képesek vissza- és előrefelé tekinteni. Egy út vége - vagy inkább állomása - és egy újabb, magasabb szintű utazás kezdete. Az utolsó egyjegyű misztikus szám, a 3×3 tökéletessége, az Univerzum száma.

A számok szó-mágiája 1. rész itt található.
Related Posts with Thumbnails