2014. szeptember 22., hétfő

Illúzió és valóság (egyen)súlya: a Mérleg jegyébe lépünk

"Egy hang, mely olyan erős volt, mint az élet leghevesebb érzése, azt mondta nekem, hogy így csakugyan nem lehet tovább élni, nincs értelme semminek, ez a helyzet megalázó, kegyetlen, embertelen. Változtatnom kell, csodát kell tennem, vannak ilyen szédülésszerű pillanatok az életben, mikor az ember tisztábban lát mindent, érzi erejét, a lehetőségeket, látja azt, amihez eddig gyáva volt, vagy gyönge. Ezek az élet változásainak pillanatai. Átmenet nélkül érkezik az ilyesmi, mint a halál, vagy a megtérés. Megrázkódtam, egész testem lúdbőrzött, fázni kezdtem. Mit éreztem? Hogy én vagyok felelős a sorsomért. Rajtam múlik minden. Nem lehet várni a sült galambot, a magánéletben sem, az emberi vonatkozásokban sem." (Márai Sándor: Az Igazi)

Hivatalosan is beköszönt az ősz. A napéjegyenlőséggel a Mérleg két serpenyője egy pillanatra egyensúlyba kerül, majd átbillen a sötétség javára. A nappalok rövidülnek, az éjszakák hosszabbá válnak. Ha ezt a szimbólumok nyelvére fordítjuk az ősi női erő, a tudatalatti átveszi a hatalmat a tudatosság férfias aspektusa felett.

A Mérleg az egyetlen eszköz a Zodiákusban. Érzelmek és ítélkezés nélkül "teszi a dolgát": összehasonlít. Kifelé figyelve engem a másikkal vagy befelé fordulva a lelkiismeretem súlyát egy tollpihével. Ha pedig a jelenlegi képletre nézünk (2014. szeptember 23, hajnali 4 óra 30 perc), akkor önmagunkról és a "másik felünkről" alkotott elképzelések kerülnek megmérettetésre.

Maat folyamatábrája

Régi korokban (bizonyos történetek szerint) a Szűz, a Mérleg és a Skorpió egy nagy "M" formájú csillagképet alkotott. Ennek nyomait őrzi az is, hogy a Skorpió ollóit mai is Északi-, illetve Déli Serpenyőnek hívjuk.
Akár igaz, akár nem, a három csillagkép szorosan összekapcsolódik, együtt mesélik el az Alvilágba szállás folyamatát. Képzeljük el a határátkelést, vagy inkább egy reptéri jelenetet.
A Szűz az első figyelmeztetés: kérem, ellenőrizze, mi van a csomagjában. Szabaduljon meg a feleslegestől! Gondosan válogasson, szortírozzon, csak a hasznos maradjon.
A Mérleg már belenéz a táskánkba. Nem fűz megjegyzést semmihez, csak objektíven a számlálóra figyel: hoppá, itt akad egy túlsúly, ez a csomag több, mint 30 kiló! A Skorpió nem kérdez, végrehajtja a törvényt: ezzel a csomaggal jobbra mész, azzal a túlsúlyossal pedig balra.

A hétköznapok nyelvezetére lefordítva: nézz körül a saját életedben, nézz szembe magaddal. Figyelmesen. Jól tudod (hiszem már túl vagyunk a Szűz állomásán), milyen változást szeretnél. Most itt az idő, hogy a lelkiismereted szavára hallgass. Nem a vágyakra nem a félelmekre, nem az akaromra. Szíved tiszta, őszinte hangjára. Ez most Maat tolla. Ehhez mérj minden egyebet. Hogy a következő, Skorpió hónapban elégethesd magadban mindazt, ami újjászületésedet akadályozza.

Kapcsolatok illúziója vagy valósága

Hogy jönnek ide a kapcsolatok? Pláne olyan erőteljesen, mint ahogy azt a bevezető Márai idézet is sugallja? Úgy, hogy a Mérleg elsődlegesen a (pár)kapcsolatok jegye.
Úgy is nevezzük kedvesünket, szerelmünket, házastársunkat: a másik felünk. De még egyedülállóként is a kiegészítő pólust keressük.
Kapcsolataink pedig a legélesebb tükröt mutatják elénk. Minél kiegyensúlyozottabbak vagyunk saját magunkkal, minél tisztábban látjuk magunkat, úgy válnak a kapcsolataink is teljessé, illúziómentessé.
A holnapi újhold bejegyzésben folytatom még ezt a gondolatot, most ezen lesz a sor, ha változást szeretnénk. Nézzünk az (elmúlt, meglévő, vágyott) kapcsolataink tükrébe. És ismerjük fel magunkat benne.
Folyt.köv...

Mérleg havi horoszkóp csillagjegyek szerint:

a Mindennapi nők oldalán

Jelentős napok a Mérleg havában:

(a vastagon kiemelt címszavakhoz bejegyzés a blogon!)
ASZTRO & ÜNNEP - 2014.09.23, kedd: Nap a Mérleg jegyébe lép (4h30p)
ASZTRO - 2014.09.24, szerda: újhold a Mérlegben (8h13p)
CSILLAGÁSZAT - 2014.08.26, péntek: ezen a napon a nappal és az éjszaka hossza megegyezik
ASZTRO - 2014.09.27, szombat: Merkúr a Skorpió jegyébe lép
CSILLAGÁSZAT - 2014.09.28, vasárnap: esti szürkületben Mars és Antares együttállása
ASZTRO - 2014.09.29, hétfő: Vénusz a Mérleg jegyébe lép
ASZTO - 2014.10.04, szombat: retrográd mozgásban a Merkúr
ASZTRO - 2014.10.08,  szerda: telihold és teljes holdfogyatkozás a Kosban (Magyarország területéről nem látható! 12h51p)
ASZRO - 2014.10.10, péntek: Merkúr visszalép a Mérleg jegyébe
CSILLAGÁSZAT 2014.10.10, péntek: Déli Tauridák meteorraj elhúzódó maximuma

További csillagászati események a Magyar Csillagászati Egyesület weboldalán!

Aktuális heti holdnaptár:

Ide kattintva érhető el
Related Posts with Thumbnails