2019. január 11., péntek

Fény és árnyék találkozása

Nap és Plútó együttállása: 2019.01.11 (12h38p)

Bevezető gondolat:
"a hópehely és
árnyéka találkozik
végül a földön;"
(Fodor Ákos)

♑☉☌♇

Nap és Plútó együttállása nem ritka jelenség, hiszen évente egyszer "utolérik" egymást. A Bak jegyében is immár tizenegyedszer találkoznak, 2008. december 22. volt az első és 2024. január 20. lesz az utolsó.

A két planéta együttállása meglehetős feszültségekkel jár, de hogy mikor jelentkeznek ezek a feszültségek, az évről évre változik. Korábban karácsony környékén tetőzött, idén nagyjából január 4-én léptek egymás hatókörébe - ma van a csúcspont - és majd 19-től szűnik meg a konjunkció.

Az ember személyiségtérképében a Nap a tudatosságot, az éntudatot jeleníti meg, míg a Plútó a tudatalattiban rejlő mozgatórugókat. Kettejük kapcsolata a legszélsőségesebb ellentétpárokkal írható le: fény és árnyék, magasság és mélység, így ha ők kapcsolatba kerülnek egymással, bennünk is jelentős érzelmi viharokat kavarnak.

Mi okozza a legnagyobb összeütközést?
Az, hogy mindketten irányítani akarnak.

Meggyőződésekkel, egyedi világlátással rendelkezünk, célokat tűzünk ki magunk elé, megtervezzük-megszervezzük az életünket, kibontakoztatjuk az akaratunkat - ez a Nap. Az egó azt mondja: a világomat én irányítom!

A tudatalatti (Plútó) azonban rengeteg mindent felülír bennünk. Ő nem látványosan, hanem mélyről, láthatatlanul manipulál. Tudatosan elhatározzuk, hogy márpedig idén vége a szinglilétnek, ha törik, ha szakad, párt találunk magunknak.

Meg is teszünk érte mindent, letöltünk pár társkereső appot, társaságba járunk, a barátaink által szervezett vakrandik során veszünk részt. Mégsem jön össze. Miért? Mert a tudatalattink rengeteg félelmet tárol: mondjuk egy csalódással végződött szerelem emlékét, lezáratlan kapcsolatokat, indulatokat - minden olyasmit, amikről nincs is tudomásunk. A kapcsolat helyén lehetne bármilyen más példa: valami amit nagyon akarunk, mégsem jön össze.

A pszichoanalitika módszere nagyjából a Plútó felfedezésével egy időben vált ismertté. A tudatalatti okok feltárása és megértése segít abban, hogy a plútói tartalmakat felszínre hozhassuk és tudatosíthassuk.

Tulajdonképpen együttállás esetén is ez történik. Vagy tudatosan: elkezdünk foglalkozni az elakadásainkkal vagy öntudatlanul: ilyen helyzetekben találjuk (már megint) magunkat.

Jelentkezhetnek megmagyarázhatatlan félelmek, szorongások, a kiszolgáltatottság érzése, hatalmi harcok, függőségi helyzetek.

A Bak 21° lévő együttállás a Lant csillagkép 𝛄 csillagát, a Sulafat-ot is érinti. A csillag neve: teknős, ugyanis a mitológia szerint az első húros hangszert ennek az állatnak a páncéljából készítette el Hermész (Merkúr, a gondolkodás) és ajándékozta Apollónnak (Nap).

A másik monda az Alvilághoz (Plútó) kötődik. Orpheusz Hádész birodalmából akarta visszahozni kedvesét. Egyetlen feltétele volt az egyezségnek, hogy nem néz hátra. Mit gondoltok, az egó kibírta a feltétlen bizalmat, amit a tudatalattija követelt tőle? Naná, hogy nem. A dalnok visszapillantott és ezzel örökre elveszítette Eurüdikét.

Még egy izgalmas összefüggés felfedezhető. Az idei év a tarot alapján (Szabadítsd fel a a fényt!) a 19-es Nap kártyán szintén megjelenik ez a szimbólum. Legalábbis a Kazanlár-féle változaton. A legteljesebb összhang, egy férfi (tudat) és egy nő (tudatalatti) együtt pendíti meg a húrokat egy lanton. "A püthagoreus hagyomány nyomán a héthúrú líra a kozmikus harmónia szimbóluma. Húrjainak száma a világegyetem számharmóniáját adja, maga a mikrokozmosz, amely a makrokozmosz megfelelője." (Szimbólumtár)

Ahogy a korábbi bejegyzéseimben is írtam, ebben az évben különösen fontos lesz, hogy önmagunkkal és a világgal egységben nyilvánuljunk meg. Ehhez azonban a Plútó által rejtegetett gátló tartalmakat nem árt valamilyen formában a felszínre emelni.



Tetszett a bejegyzés? Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kedveld a Padparadsa facebook oldalát.
Related Posts with Thumbnails