2023. január 6., péntek

Belecsapunk a húrokba

Nap együttállás a Vegával: 2023. január 6.

Bevezető gondolat: "A zene érzelmileg megérint minket, ahol a szavak önmagukban nem képesek." (Johnny Depp)

Az újév első, legfontosabb állócsillag együttállása a Lant csillagkép ɑ csillaga, a Vega.

Bár évek óta írok az állócsillagokról, valamiért ő mindig kimaradt.

Idén azonban a rezgés, a rezgésekkel való gyógyítás különösen fontos szerepet kap,

ezért nem hagyhatjuk szó nélkül ezt a csillagképet.

 

A teknős és a sas

A görög mitológia szerint a lantot Hermész találta fel. A huncut, világfelfedező korszakát élő istengyermek ellopta Apollón marhacsordáit és a napistent megtréfálva fordított nyomokat hagyott maga után. Miközben a teheneket hajtotta, talált egy teknősbékát. Kreatív fantáziával rögtön meglátta a lehetőséget a hangszerkészítésre és – nem túl 21. századi módon – megölte az állatot.

Az üres páncélba két nádszálat erősített, összekötötte felül, juhbélből pedig hét húrt feszített ki. "Bájos játékszerét" rögvest ki is próbálta, ütővel hangokat csalt ki a teknőcpáncélból, majd pajzán dalokat rögtönzött.

Másnap Apollón az értékes marhacsorda után kutatva egy öregemberbe botlott, akit korábban Hermész sok bor ígéretével és fenyegetéssel rávett arra, hogy letagadja találkozásukat. Az öreg tartotta is magát az alkuhoz és a napistennek felelve csak összevissza habogott. De a beszéd közben egy kiterjesztett szárnyú sas repült el felettük – ebből tudta Apollón, hogy Zeusz egyik fia volt az elkövető.

Kisebb perpatvar, sok hazugság és egy főisteni ítélet eredményeképpen Hermész végül a lanttal engesztelte ki bátyját, sőt a hangszer a napistenhez egyik fontos attribútumává vált.

A teknős és a sas így került hát összefüggésbe a lanttal, de a két állathoz más mese is tartozik. Az alaptörténetet megtaláljuk buddhista írásokban éppúgy, mint perzsa, szír, arab, görög, héber mondákban, ami végül latin fordításokon keresztül terjedt el nyugatra. Manapság a legismertebb fabula Jean de la Fontaine "La Tortue et les Deux Canards", vagyis a teknős és a kacsák meséje. A történetek elsősorban az emberi hiúságról, meggondolatlanságról és arról a tulajdonságunkról szól, mikor nem bírjuk ki, hogy mások beszólogatására ne válaszoljunk.


Csillagnevek

VEGA

A csillagkép legfényesebb alfa (ɑ) csillaga.

Jelentése: "lecsapó vagy zuhanó sas" (arab "Al Nasr Al Wāqi" kifejezésből).

SULAFAT

A második legfényesebb gamma (ɣ) csillag.

Jelentése: "teknős" (arabul Al Sulḥafāt).

SHELIAK

Harmadik legfényesebb és béta (β) jelölésű csillag.

A név a lanthoz hasonló arab (Al Shilyāk) pengetős hangszerre utal.

ALADFAR

Ezen kívül csak az eta (η) csillagnak van saját neve és ő a 9. fényességű csillag.

Jelentése "karom", ami szintén a sasra utal.


Csillagászati érdekességek

• A Lant csillagképhez tartozik a Lyridáknak nevezett meteorraj, ami évente kétszer hullócsillagokat záporoztat felettünk. Április 21-22-én és június 16-án figyelhető meg.

• A Vega az 5. legfényesebb csillag az égbolton. Köszönhető ez annak is, hogy viszonylag közel, mindössze 25 fényév távolságra van tőlünk. Bár a nem a távolság az egyetlen tényező, a Canopus például 310 fényévről a 3. a sorban.

• 1857. július 17-én a Vega volt az első csillag, amiről fénykép készült.

• Csillagászok feltételezik, hogy a Vega körül egy a Neptunuszhoz hasonló tömegű bolygó kering.

•  A Föld forgásának köszönhetően (precesszió) a Vega a 25.800 év alatt volt és lesz is "sarkcsillag", ráadásul a legfényesebb mind közül.


Kulturális sajátosságok

• A Kapcsolat című filmben Jodie Foster alakítja azt a csillagásznőt, aki rádiójeleket fog a Vegáról.

• Már a régi korokban is valamiféle összekötőnek gondolták az égi szférákkal ezt a csillagot. A babiloni csillagászok Dilgannak, a "Fény küldöttjének" nevezték. Az asszírok a "Mennyek bírájának", Dayan-same-nak, hiszen 13 ezer évvel ezelőtt a legmagasabb pozícióban trónolt. Akkád nyelven Tir-anna, "Mennyei élet" a neve.

• A kínai csillagmitológia Zhinü, a takácslány (Vega) és Niulang, a tehénpásztor (Altair) románcáról mesél. Szerelmüket tiltották, ezért a Mennyei folyó (Tejút) két partjára száműzték őket. Évente egyszer, a hetedik holdhónap hetedik napján egy szarkacsapat hidat alkotott a folyó felett, hogy egyetlen napra egyesülhessenek a szerelmesek.

• Két autómárka is viseli a csillag nevét, 1954-ben a francia Facel, majd 71-ben az amerikai Chevrolet egy-egy modellje lett Vega.


Üzenetek a Vegáról

A hang nem más, mint a levegő és valami fizikai test találkozásából létrejött rezgés. Amennyiben a rezgés szabályos, zenéről beszélünk, ha pedig szabálytalan, akkor zajnak hívjuk.

A modern világ tele van rezgésekkel – hallom a hűtőszekrényt, a kutya szuszogását, az utcán szirénázó mentőautót. A láthatatlan rezgésekről (wifi, mikrohullám, satöbbi) ne is beszéljünk.

A Vízöntő kor szimbóluma nem más, mint egy fiatal férfi, aki levegőhullámokat – információt – önt egy korsóból, amit a Déli hal szája nyel el. Ez a képzettársítás is azt mutatja, hogy

a rezgések az érzelmekre hatnak.

Ebből adódik, hogy a Vízöntőbe lépő Plútóval (március 23-tól) egyre nagyobb szerepet kap a rezgés, illetve az információ, mint megbetegítő vagy mint gyógyító tényező.

Az égi lanttal tehát érzelmi húrokat pendítünk meg. Zene és zene között azonban óriási a különbség, gondoljunk csak egy lágy altatódalra vagy egy trash metal koncertre. Közös pontjuk az érzelmekre gyakorolt ráhatás: bizonyos frekvenciák megnyugtatnak, mások felkavarnak, elcsendesítenek vagy felpörgetnek minket. Nem véletlen, hogy csodás nyelvünkben felfedezhetjük az összefüggést a hang és a hangulat szavak között!

Belép tehát a mezőnkbe a rezgés / információ, ami áthangolja az érzelmeinket, emocionális állapotunkra pedig azonnal reagál a test. A lelki béke ellazult izmokhoz, egyenletes szívveréshez, kiegyensúlyozott, mélylégzéshez vezet. A stressz következménye a megfeszítettség, a magas vérnyomás, a belső szervek szabálytalan (túl- vagy alul) működése.

A Vega csillagállomás egyetlen nap csupán, mégis érdemes már most tudatosítanunk, hogy ebben az évben (és az elkövetkezőkben)

nagyon fontos lenne önmagunkat – a testünket, az érzelmeinket, a gondolatinkat – harmóniába hoznunk.

Érdemes ezen a napon visszavonulni saját belső békénk csendjébe: zenét hallgatni, meditálni vagy legalább egy jó nagyot aludni.

Vízkereszt ünnepe is kapcsolódik ehhez a naphoz, mikor hagyományosan lebontjuk a karácsonyfát és  megkezdődik a farsang. Vízkereszt az ajándékokkal, a csodával, illetve a megtisztulással egyaránt összefüggésbe hozható – minden esetben egy magasabb lelki minőséget tapasztalhatunk.


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!
Related Posts with Thumbnails