2023. január 13., péntek

Női lényeg

Oroszlán jegyében a Fekete hold Lilith: 2023.01.08 – 10.02

Bevezető gondolat: "A gyógyító öröm egyenletes napsütés belül. Ez az élet kiolthatatlan lángja, amely kezdet nélküli s végtelenbe rezgő derűvel világítja meg a körülötte hullámzó erők szimbólumokban kifejeződő jelbeszédét." (Szepes Mária)

A Fekete hold Lilith jegyváltásával megkezdődik az év eleji energetikai átrendeződés: hatalmas erőkoncentrációval fejest ugrunk az intenzív történésekbe. Megjegyzem, az ilyesfajta "erőkoncentrációkat" a mindennapokban inkább kimerültségnek, megmagyarázhatatlan fáradságnak érzékeljük, s ritkán wellnessezünk csillagfény-fürdőben. Egyszerűen azért, mert a testünk és a tudatunk általában nem elég "sportos", hogy lépést tartson az ilyesfajta változásokkal. Lassan, kocogva érjük utol magunkat – már, ha...

Lilith Oroszlán jegyben betöltött pozíciója egyébként gyönyörűen felel a 2023-as év numerológiájára, ahol rengeteg tudatos és tudattalan női energia jelöli ki az irányainkat. Az évszám végén a hármas a tarot-ban a Császárnőnek felel meg, más néven az Uralkodónőnek, aki Úr-Alatt-Kódokat-Tudó-Nő-ként (©Nádas Nándor) is fordítható.

Szerintem mindez a legmagasabb szintű gyakorlati spiritualitásról szól.

Az a nő, aki tudatában van önnön női minőségének, ismeri az élet titkát, a létezés csodáját, s átülteti mindezt a hétköznapjaiba: gondoskodik, szeret, jelen van – önmagának épp úgy, mint másoknak – az a nő érti és átérzi a lényeget.

A Lilith-hez a 9-es ritmus kapcsolódik: kilenc hónapig tartózkodik egy jegyben és ennek megfelelően 9 évente tér vissza ugyanoda. Ennyi a magzat anyaméhben töltött ideje, de ezzel párhuzamosan az anyává érésé is! Talán épp ezért lett a vallási-spirituális iniciációnak is kilenc óra, nap, hét vagy év a feltétele.

A Fekete hold egy magas szintű lelki beavatás. Ahhoz, hogy megértsük az adott minőségben való kollektív, illetve egyéni változásunkat, fejlődésünket, szokás szerint összegzünk és visszatekintünk.


Alanyi jogon királynő

Többször szó esett már róla, hogy a 2000-es évekkel a maszkulin felől a feminin minőség felé billen a mérleg. Ez nem "női hatalomátvétel", hanem energetikai változás.

Míg a maszkulin gondolkodás/viselkedés aktív, én-központú, azonnal reagáló, egó-dominanciával bíró, addig a feminin befogadó-elfogadó, (meg)érzésekre alapozó szemlélődő, kétségeket feloldó vagy épp ellentmondásokat egyesítő.

Természetesen mindezeknek vannak kézzel fogható leképeződései is: lásd metoo-mozgalmak, érzékenyítés vagy akár a lelki tartalmak egyre szélesebb körben való megismerése, a pszichológia hétköznapi terjedése. Egyre több férfi nyit az önismereti kurzusok, könyvek felé. De például a kutyanevelésben is kezd átbillenni a mérleg a falkavezérség (maszkulin) felől a partneri alapú, erőszakmentes, megerősítés-alapú (feminin) tanítás irányába. (Alig várom, hogy ez utóbbi a humán-nevelésben is általánossá váljon!)

Az Oroszlán Lilith tulajdonképpen egyesíti a legerősebb maszkulin és feminin vonásokat: összeköti tudatosságot – a Napot, az úgynevezett khtonikus tartalmainkkal – amit viszont a Lilith képvisel. Ez a görög szó az Alvilágot jelöli a mitológiában. Ők azonban nem "végső állomásként" gondoltak rá, sokkal inkább egy átlényegítő, termékennyé tevő, gazdagító létállomásnak látták.

A lélektani értelmezése is ehhez hasonló. A tudatalattink legmélyebb bugyrába száműzzük a "démonjainkat", akiknek a "fenntartása" rendkívül energiaigényes.

Gondoljunk csak bele, egy-egy rosszul működő transzperszonális minta, élethazugság, halogatás, szorongás mennyi életerőt rabol el tőlünk.

Vagyis elképzelni sem tudjuk mindaddig, míg fel nem szabadítjuk magunkat e teher alól.

Ennél a mélylélektani archetípusnál lehetőségünk van bevilágítani lelkünk rejtett zugait, szembesülni az ösztönökkel, a félelmeinkkel és integrálni azokat.

A legtöbb esetben csak a tudatos oldalunkat, annak is a "napfényesebb" részével szeretünk azonosulni – szép vagyok, kedves, figyelmes, kiváló szakember, és a többi. Emellett a tudatalattink legfeljebb királyné lehet, reflektálja, megerősíti, támogatja az egót.

Az Oroszlán Fekete hold azonban alanyi jogon királynő: vagyis a tudatalatti, a feminin, a női oldal lép porondra, ami mellett az egó elgyengül, hatalmát veszti.


9 év

2000 óta harmadszor érezhetjük az Oroszlán Lilith erejét, a másodikról már bejegyzésem is született (Az árnyék fénye). A két képletet nézve nagyon szép fejlődési ív rajzolódik ki. Mindkét esetben a Fekete hold mellett a Hold, a Vénusz és a Mars is aktív szereplők, de míg 2014-ben egy úgynevezett átfutó kvadrát feszültségét láthatjuk, itt egy feloldott oppozíciót.

A Fekete hold Lilith egy tengely: a Föld-Hold keringési pályák metszéspontja – ha mindezt átfordítjuk az analógiák nyelvére, akkor

itt találkozik a fizikai megtestesülésünk (Föld, a horoszkóp középpontja) és a lelkünk (Hold).

A tengely azt jelenti, hogy két végpontja van, a közelpontot Lilithnek, a távolpontot Priaposznak nevezzük. Ez pedig arra utal, hogy van egy énazonos fele és egy másokra kivetített momentuma, vagyis a Fekete holdat leggyakrabban a kapcsolatainkban, a játszmáinkban fedezhetjük fel.

A fent említett bejegyzésben így fogalmaztam meg: "A férfiak félnek az erős nőktől. De a nők is félnek önmaguk erejétől." A mostani képlet arra mutat rá, hogy

a nőknek tényleg a saját erejükkel kell(ene) szembenézniük.

Pontosabban fogalmazok, hiszen minden nap éljük ezt az erőt.

A párkapcsolatunkban, az anyaságunkban, a családunkról való gondoskodásban, a munkánkban, a nehézségek elviselésében, a hétköznapok menedzselésében, az ünnepnapok lebonyolításában, sőt a legtöbben tudva vagy öntudatlanul még a "kollektív jobbításán is munkálkodunk".

Ami most következne: el is kéne hinni ezt az erőt!


Több évezredes szokásrendszerből kilépni nem olyan könnyű. Még ha a társadalom el is fogadja a nők egyenjogúságát, sőt tovább merészkedek – a nők elképesztő lelki erejét – ezt a tudást át is kell égetni magunkon.

Az Oroszlán Lilith – mint ahogy a többi égi mutató – sem működik önállóan, mindig a teljes képet kell vizsgálnunk.

A képletben a Hold-Vénusz oppozíció a női szerepek ellentmondásaira mutat rá. Annyiféle képnek próbálunk megfelelni, annyi szerepet összeegyeztetni, amiben szintén gyakran szétforgácsolódunk.


Mellette már egy ideje – és igen alaposan – ügyködik a Szűz aszteroida Lilith, ami a tökéletesség ideájából segít kitörni (Tökéletes tökéletlenség).

A hamarosan Halakba lépő Szaturnusz többek közt a több generáció óta hurcolt bűntudatjátszmák alól "ad felmentést", a Vízöntő Plútó pedig en bloc önfelszabadító változásra sarkall.

Az Oroszlán Lilith beizzítja azt a lelki gombot, amit megnyomva a kiszolgáltatottsággal, alárendelődéssel járó helyzetekből tudjuk kirobbantani magunkat.

Nem csak mások elnyomása alól szabadulhatunk fel, hanem az elnyomott szenvedélyek és kreatív energiák is megnyilvánulást követelnek maguknak.


Ennek az erőnek a visszaengedése az életünkbe a Szepes Mária által említett "gyógyító öröm".

A saját tengelyünk megtalálása nem jelenti a külső körülmények állandó pozitív alakulását, a konfliktusmentességet vagy a folyamatosan magas életkedv-szintet. De egy olyan lángot igen, amihez folyamatosan visszatalálhatunk. És amivel segíthetünk másoknak is – "rezgő derűvel" – áthangolódni.


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails