2023. január 19., csütörtök

Minőségi változás

Vízöntő jegyében a Nap: 2023.01.20 – 02.17

Bevezető gondolat: "A jelen az a pont, amelyben a múlt és jövő összetalálkozik, határállomás az időben, de minőségileg nem más, mint az a két terület, melyeket összeköt." (Erich Fromm)

A címben szereplő minőségi változás elsősorban az asztrológiai energetikákra vonatkozik. Az, hogy ezt mikor követi tényleges minőségi változás az életünkben, nagyon sok mindenen múlik. De az tény, hogy a lehetőségnek "megágyaznak odafent".

Idén a Vízöntő minőség különösen fontossá válik – ugyanis a hamarosan bekövetkező Plútó átlépéssel a 2000 éves világciklus belépőkártyáját érvényesítjük. Így ebben a hónapban, amikor a szellem fénye (a Nap) erre a területre vetül – tudjuk leginkább tudatosítani az üzenetét. Ráadásul mindez egy újhold (és holdújév) mellett történik meg.

Az újhold az, ahol a tudatos és tudatalatti tartalmak egy irányba mutatnak. Magyarul így is mondjuk: szívvel-lélekkel vezetnek minket. A Vízöntő az, ami megdönti a régi értékeket, hogy azokat újakkal helyettesítse, lebontja a megkülönböztetést, hogy egyenlőséget teremtsen. Most ennek a keresztmetszeténél járunk...

Nem véletlen, hogy a korszak egyik legdivatosabb kifejezése az innováció. Az innováció egy kreatív ötletből születő folyamatot jelöl, amely megvalósítja az ötletet. Ennek elméleti alapjai legelőször 1934-ben Schumpeter tanulmányában jelentek meg. És lám, az osztrák közgazdász, szociológus Napja-Holdja szintén a Vízöntő jegyben található.

Nagy kérdés az, hogy egyéni szinten képesek vagyunk-e teljes lényünkkel részt venni ebben a jelenleg zajló transzformációs folyamatban? Ebben a hónapban több szempontból is kereshetjük erre a válaszainkat.


Alapenergiák

Nagyon koncentrált energiákkal vágunk neki a Vízöntő-kalandnak. A Napot a Plútó "lökdösi át", ami egy hatalmas nyomás. Ez a tolóerő lehet roppant erőtartalék vagy összeroppantó teher. Sőt, még egy állócsillagot is segítségül (vagy nehezítésül?) kapunk.

A Kis Róka egy halvány, mondhatni jelentéktelen kis csillagkép, a 17. század közepén katalogizálták. Egyetlen csillagának van saját neve, ez pedig az Anser, ami ludat jelent. A csillagkép névadója a róka, a lúd és a bab rejtvénye, ami nálunk farkas, kecske és káposzta elemekkel közismertebb. A történet az életünkben jelen lévő ellentmondásokra, feloldhatatlannak látszó problémákra hívja fel a figyelmet. Egyszerre csak egy tételt vihetünk át a folyón és a rókának a libára, a libának pedig a babra fáj a foga.

Mi hát a megoldás? Ez bizony komoly logisztikai kérdés. Ugyanis a feladat megoldásához félre kell tenni a lustaságunkat és többször kell átkelni a folyón oda-vissza. Fontos a feladatütemezés és a kreatív gondolkodás!

Na mármost, aki régi, begyöpösödött minták mentén gondolkodik, létezik, az valószínűleg a jelen Vízöntő-átállásnak a kihívásait megoldhatatlannak tűnő nehézségként érzékeli, míg akik nyitna  a progresszív nézőpontok felé, azok belevetik magukat (a lúddal, a babbal, vissza a lúddal, majd a rókával, majd megint a lúddal) a folyamatok áramlásába. Több helyes megoldás is lehetséges. Viszont az is látszik, hogy lehetnek "üresjáratok", feleslegesnek vélt körök, amik csak később nyernek értelmet.

A Hold a belépés pillanatában még a Bakban tartózkodik, szintén egy együttállásban a Merkúrral, illetve a Nyilas csillagkép M22 névre hallgató planetáris ködével. Véletlenül ezt a csillaggömb-halmazt is ugyanaz a Messier vette katalógusba, aki a Kis Rókát is.

Képzeljük el a lőni készülő Nyilast, akinek az arca előtt gomolyog ez a köd. Elhomályosítja látását, ítélőképességét. Megint csak kettős értelmezése van mindennek. Ha nem veszünk tudomást róla, hogy a gondolkodásunkat, érzelmeinket valamiféle "ködfátylon", illúzión keresztül érzékeljük, akkor nem fogunk tudni helyes döntéseket hozni. Ha azonban felismerjük a világ illúzió-voltát, akkor képesek leszünk a "belső látásunk" szerint cselekedni, rendkívüli érzékenységgel reagálni az elénk kerülő helyzetekre.

Még egy együttállást figyelembe kell venni, ez pedig a Napot és a Holdat uraló Vízöntő Szaturnusz, Vénusz és a Sadalsuud. Ez a csillag a Vízöntő csillagkép bétája, neve azt jelenti "a világmindenség szerencsecsillaga". Milyen gyönyörű! Ezt azonban a felelősségvállalás és az érzelmi elköteleződés aktiválja.

Végül még kapcsoljuk hozzá mindehhez Fromm gondolatait. Minden pillanat az előzőből fakad és a következő születik belőle.

Ne reméljünk "derült égből" minőségi változást a jelenben, ha a múltat nem tettük rendbe és a jövőterveinket nem tisztáztuk le.


A Vízöntő hónap hullámai

Január 21., szombat: újhold

Idén az időzónák különbségének köszönhetően nálunk szombat estére, keleten vasárnap hajnalra esik az újhold, így a hivatalos holdújév csak vasárnap veszi kezdetét. Nem megyek bele a részletekbe, mert már holnap olvashatjátok erről a bejegyzést.


Január 22., vasárnap: holdújév

A Víz Tigrist a Víz Nyúl váltja, mind a kettőt a hagyomány szerint "fekete" jelzővel illetik, így azt is mondhatjuk, hogy kezdődik a Fekete Nyúl éve. Utoljára 1963-ban volt ilyen. Ebben az évben XXIII. János pápa kiadta a „Pacem in terris” (Békét a földön) kezdetű szociális enciklikát, melynek témája a béke és az emberi jogok. Ez remekül jellemzi a Nyúl év aspektusát. Sőt, ebben az évben hangzott el Martin Luther King Van egy álmom... kezdetű beszéde, ami tökéletesen "Vízöntő-filozófia". (Na jó, J.F.K-t is ebben az évben ölték meg, ez nem túl békés cselekedet.)


Január 26., csütörtök: minden előre!

Minden planéta direkt irányt vesz, a lassú mozgásúak egészen április 28-ig lendületesen menetelnek előre. Ebben az időszakban mi is célirányosabbak, motiváltabbak, megoldás-centrikusabbak lehetünk.


Január 27., péntek: Halak Vénusz

A Vénusz a Szaturnuszról "leválva" készíti elő neki a Halakban a terepet. Bár a fentebb említett érzelmi elköteleződés kulcsfontosságú, azért egy kicsit itt fellélegezhetünk, megkönnyebbülhetünk – a Vénusz jobban szereti a Szaturnusztól a kellő távolságot.

Az elkövetkezendő szűk egy hónapban fokozódhat az érzelmi biztonságigényünk, nagyobb szükségünk lehet arra, hogy mások megerősítsenek, támogassanak. Kifelé viszont másnak – jóval erősebbnek, függetlenebbnek – mutathatjuk magunkat. Meg kell tanulni megfogalmazni, szavakba önteni az igényeinket, vágyainkat, ez minden felnőtt kapcsolat alapja. Ne várjuk, hogy kitalálják, mire lenne igazán szükségünk, akár közelségről, akár távolságról van szó.


Február 2., csütörtök: imbolc

Imbolc vagy Gyertyaszentelő ünnepe az a nap, amikortól érezhetővé válik a nappalok hosszabbodása, a természet újjászületése. A barlangjából előbújó medve jóslata is erről szól. Érdemes ma testet-lelket gyógyító tevékenységekre időt áldozni, mint amilyen a meditáció, hangfürdő, masszázs, szauna, tánc. Az ünnepi szokásokhoz tartozik a takarítás, a régi elengedése, a gyógyító gyertyák és szalagok megszentelése.


Február 5., vasárnap: telihold

Ennek a teliholdnak a központi témája, hogy mennyire éljük meg a szabadságunkat, a kreativitásunkat, mennyire vagyunk a „saját utunkon”.


Február 11., vasárnap: Vízöntő Merkúr

A Vízöntő Merkúr odamondogatósabbá tehet bennünket, ebben az időszakban szabadabban, bátrabban vállaljuk a véleményünket.

Ám van ennél is jelentősebb esemény ezen a napon: a Plútó rálép a Bak 30. fokára. A jegy utolsó foka igazi lelki megpróbáltatás, egészen 03.22-ig, amikor végre átlép a Vízöntőbe. Itt sűrűsödik össze az elmúlt 15 év összes tapasztalata, felismerése, ami a sorsunkért vállalt felelősségről, a belső összerendeződésünkről szól. Akik aktívan részt vettek ezekben a folyamatokban, összegezhetnek, akik nem – bizony felköthetik a nadrágot.


Február 16., csütörtök: Nap-Szaturnusz együttállás

Újabb összegzésre lesz lehetőségünk, mégpedig a Napon keresztül rápillanthatunk a Vízöntő Szaturnusz két és fél évére. „Ha tudom, ki vagyok, mi az, amit szenvedéllyel, teljes önátadással tudok képviselni, akkor válhatok az egész részévé.” – ez volt az egyik vezérfonál. Érdemes feltennünk magunknak a kérdést, ebben az időszakban mennyire találtunk önmagunkra? Sikerült-e meghatározni, miben vagyunk szenvedéllyel jelen? Ha még nem teljesen tiszta a kép, sebaj, a Halakban még kigyomlálhatjuk az esetleges múlt-mintákat. Bár már nem lesz olyan könnyű...


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails