2023. január 21., szombat

Az érzelmi gyógyulás éve

Yin Víz Nyúl éve: 2023.01.22 – 2024.02.09

Bevezető gondolat: "A képesség, hogy azt lássa az ember, amit a többiek nem látnak, sokkal fontosabb, mint nem látni azt, amit mindenki lát." (Lewis Carroll: Alice Csodaországban)


A holdújév a keleti kultúrában az újjászületés ünnepe: a húsvéthoz hasonlóan mozgó dátum, a február 4-hez (tavaszünnephez) legközelebb eső újhold jelöli ki. Ritka kivételtől eltekintve a holdújév a nyugati asztrológia szerinti Vízöntő-energiával esik egybe. Ez egy individualista, tudatos megújulás, szemben a mi Kos jegyével induló évkerekünkkel.

Ahogy az asztrológia is jóval több annál, minthogy valakinek Szűz vagy épp Skorpió a csillagjegye, úgy a kínaiak is figyelembe vesznek születési hónapokat, órákat, perceket. Mivel a távol-keleti csillagfilozófiába csak hobbista szinten kóstolgatok bele, így a finom árnyalatokat az általam ismert és használt rendszer szűrőjén keresztül emelem be.

Idén ráadásul az a furcsa helyzet is fennáll, hogy nálunk az újhold 21-re esik, de hivatalosan (az időzónák miatt) 22-én, vasárnap veszi kezdetét a holdújév.

Így a bejegyzésben is ketté bontom az irományokat, ám az összecsengések – szokás szerint – most is nyilvánvalóak, mert a szimbólumok bárhonnan is vizsgáljuk őket, egyetemes szinten segítenek strukturálni a tudatalatti tartalmakat


A holdújév újhold-képlete

A tegnapi jegybe lépés (Minőségi változás) bejegyzésben már pedzegettem, hogy ez az újhold különösen fontos, a Vízöntő-korszak többlépcsős beléptetésének egyik állomása.

Ennek a legnagyobb egysége a megfoghatatlan és behatárolhatatlan világkorszak-váltás, aminek a jeleit akár évszázadok óta érzékeljük. Kisebb, és már jól megfogható váltás lesz a Plútó belépése, ami kollektívba "nyúl bele", de 3 éve a Szaturnusz már "elődolgozza" a terepet (Mindenki egy csillag).

Utóbbit már a saját bőrünkön is tapasztalhattuk. 2020 óta a transzgenerációs modellekkel meglehetősen intenzíven foglalkozhattunk – számtalan könyv jelent meg a témában: örökölt családi minták, traumák, sématerápiák. Ezek a kiteljesedésünket gátló tudatalatti viselkedések, zsigeri szinten beépült reakciók akkor is "bejeleztek", ha nem foglalkoztunk célirányosan az önismerettel.

A továbbhaladásunk során azonban nem lesz mindegy, hogy mihez kezdtünk a felismert vagy csupán felbukkant lelki genetikai tényezőinkkel.

Képesek leszünk-e ebben az átmenetben valóban megújulni, a lehető leginkább önmagunkká válni, felszabadulni és az életünkért igazi felelősséget vállalni.

A konstellációk sosem a tőlünk független megoldásokat vázolják – vagyis nem vésik kőbe mit és hogyan kéne tennünk – hanem csak energetikai teret nyitnak nekünk, amiben könnyebben és hatékonyabban tudunk fejlődni.

A mostani újholdnál is kapunk egy kis állócsillag-támogatást, mégpedig a Nyíl csillagképtől.

A mai célorientált világban elménk folyton igyekszik valami felé – számtalan vágyat, elképzelést „lövöldözünk szét” a világban. Olyan szétszórt a figyelmünk, hogy azt sem tudjuk, milyen manifesztációkat is indítottunk útnak. Mindeközben az elénk kerülő akadályokat leküzdeni, megsemmisíteni akarjuk, így még inkább szétforgácsolódunk.

Forduljunk a zen íjászat tanításai fel és ismerjük fel, hogy az akadály nem más, mint egónk tükröződése.

Ez hosszú távú üzenet, komoly gyakorlást igényel. De ez az újhold segít, hogy pontosan, hatékonyan és gyorsan találhatunk megoldásokat olyan helyzetekre, melyek már nagyon régóta emésztik fel az életenergiánkat. (Lásd karmikus és múlt-sebek miatti szenvedés.)

A kissé komoly újhold-üzenethez képest a nyúl könnyeden és vidáman, mégis mély lelki tartalmakkal ugrál be az életünkbe...


Kedves lélekvezető – nyúlanalógiák

Úgy állítottam össze a kis nyúl-határozót, hogy az általános jellemzők után vastag betűvel írom a megfelelő analógiákat.

🐇A nyúlfélék az egész Földön őshonosak, kivéve az Antarktiszt és Ausztráliát és Óceániát, ahová az ember telepítette be őket. Míg az eredeti élőhelyükön számos ragadozó állatnak fő táplálékforrásai, addig a betelepítésükkel jelentősen megzavarták az ökológiai egyensúlyt, s kártevőkké váltak. Az állatok sokféle élőhelyhez alkalmazkodtak, köztük a sivataghoz, tundrához, erdőhöz, hegyekhez és mocsarakhoz.

Az asztrológiai szimbólumoknak csupán egy része egyetemes, vannak úgynevezett területi vagy csoportszimbólumok. A mi szempontunkból ilyen például a kínai tigris vagy a maja jaguár, amit legfeljebb az állatkertből vagy a NatGeo műsoraiból, de nem a helyi mesékből ismerhetünk. A nyúl azonban egy kollektív energiát képvisel. Vagyis ismerősebbek lesznek a rezgések!

🐇Nevükhöz híven az üregi nyulak odúkba húzódnak vissza veszély esetén vagy pihenni. A mezei nyulak egész életükben a felszínen tartózkodnak és a futás választják menekülésül. Testfelépítésük a gyors helyváltoztatáshoz alkalmazkodott, ebben erős karmaik és szőrös tappancsaik is segítik őket: még a jégen is tudnak szaladni.

A nyúl nem a konfrontáció híve, ezért a kínaiak is a békét, harmóniát társítják hozzá. Gyors mozgása jellemző lesz az évre: rengeteg, hirtelen jövő eseményhez kell alkalmazkodnunk.

🐇Érzékszervei élesek: hosszú, mozgatható füleikkel igen jól hallanak, nagy szemük segítségével még éjjel is jól látnak.

Fontos lesz az éberség, a figyelem, de ne vigyük túlzásba, mert akkor a szorongás, az állandó aggódás veszi át felettünk az irányítást.

🐇Kiváló az emésztésük, tápanyagszegény élelmen is egészen jól megélnek.

Ebben az évben nem vágyunk túl magasra vagy lejjebb visszük az igényeinket, ezért jóval elégedettebbnek érezhetjük magunkat.

🐇 Szaporák és termékenyek.

Gyermekáldás szempontjából kedvező lehet ez az év, de a kreativitásnak is jót tesz a Nyúl.


Fehér helyett fekete nyúl

Az Alice Csodaországban (és innen merítve a Mátrixban is) a fehér nyúl jelenik meg lélekvezetőként. Kínában a Víz évekhez azonban a fekete színt társítják, így lesz ez a Fekete Nyúl éve.

Kínában a nyúl feminin princípium, a császárné emblémája (az idei évünknek pedig már vagy egy uralkodónő-eleme). A hosszú élet, a béke és a jólét szimbóluma, ezért az előrejelzések szerint 2023 a remény éve lesz.

A Tigris éve drámai volt és viharos, de tele blokkokkal. Valahogy zajlott körülöttünk az élet, de nem mindig tudtunk aktívan belefolyni a történések irányításába.

A Nyúl éve jóval pörgősebb, frissebb lesz, mégis kiegyensúlyozottabbnak, gyakorlatiasabbnak, vitálisabbnak érezhetjük magunkat.

A nyúl szinte minden kultúrában a Hold és az istennők állata, a víz elemmel kiegészülve még hangsúlyosabbá válnak az intuíciók, a megérzések. Arra ösztönöz bennünket, hogy jobban összhangban legyünk érzelmeinkkel, és érzékenyebben reagáljunk a körülöttünk lévőkre.

Tavaly az életenergiák sok szinten megrekedtek, idén az érzelmi gyógyulások révén ismét megnyithatóvá és feloldhatóvá válnak. Könnyebben regenerálódunk fizikai és lelki szinten is, a veszteségekből hamarabb talpra állunk.


Sas és a nyúl

Még egy fontos kiegészítés a Víz Nyúl évéhez: január 22-én a Nap együtt áll a Sas csillagkép ɑ csillagával, az Altair-ral.

Néhány napja az égi róka és lúd ellentmondásával találkozhattunk, most a nyúl és a sas szimbolikája bukkan fel.

A Nyúl éve a szív gyógyításáról szól. A kínaiak úgy tartják, hogy ezeknek az évek központi témája a béke, az egyensúly, a harmónia megteremtése: a múlt fáradozásai ekkor nyerik el jutalmukat.

Igen ám, de mindez csak nagyon erős érzelmi megtisztulással érhető el. Átadni magunkat az elménk helyett a szívünknek – hatalmas kihívás.

A ji-king szerint a Nyúl éve a tavalyi Tigrissel azonos alapmintázatú lesz: folytatódik a struktúrák lebomlása, a határok kitágulása. De amíg ez 2022-ben passzívan történt, az most főként az éve első kétharmadában rendkívül konstruktív lesz. Müller Péter így fogalmazza meg:

„Amikor végre felolvad a jég, a víz alkalmassá válik a hajózásra: eljött a lehetőségek, a vállalkozások, a távoli célok elérésének ideje. … Kitágulnak a határaid. Ehhez azonban ki kell bomlani az érzelmi gubancoknak és negatív gondolataidat (’nem sikerül’, ’mindenből baj lesz’, ’vesztes vagyok’, ’senki sem szeret’ stb.) el kell, hogy fújja a szélvihar: hadd menjenek, ne is nézz utánuk!”

A változások olyan hirtelenek és váratlanok lesznek, mint ahogy a nyúlra lecsap a sas.

Ám itt nem áldozattá válik, hanem kilép végre az áldozatszerepekből és egy magasabb perspektívából tekinthet magára.

Vajon milyen áldozati helyzetből kell még kilépnünk? Ha nem a Nyúl, akkor majd a Halak Szaturnusz biztos megadja a választ...


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails