2010. október 1., péntek

Dinamikus meditáció

- a „stresszes ember” meditációs technikája -
A dinamikus meditáció elnevezés és a hozzá kapcsolódó több mint 60 különféle technika Osho nevéhez fűződik. Osho a meditációt az első és utolsó lépésnek tartja a szabadság felé. Szerinte, ha ki tudunk törni a hétköznapi monoton rutinok, megszokások és hiedelmek bűvköréből, akkor az egész élet egy meditáció. A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a meditáció egy különleges rituálé, amikor be kell csukni a szemünket, le kell ülni egy speciális módon, füstölőt kell égetni, meg mindenféle hókuszpókuszt kell csinálni. Pedig a meditációnak semmi köze ehhez. Ezek csak gépiessé tesznek, a meditáció pont azért van, hogy felszámolja az elgépiesedést. Legyünk tudatosak a jelen pillanatra és akkor minden cselekedetünk meditáció, legyen az munka, étkezés vagy éppen fogmosás.

„Ha eszel – csak egyél, légy az evés maga. Ha sétálsz – csak sétálj, legyél ott a cselekvésben. Ne szaladj előre, ne ugrándozz ide-oda. Az elme folyton előreszalad vagy hátul kullog. Maradj együtt a pillanattal.” /Osho/

A különböző meditációs technikák valójában nem maguk a meditálás, hanem felkészítések, ráhangolódások a tényleges meditációra. Elménk teli van kavargó gondolatokkal, a stressz áthatja lényünket, ezért először ettől kell megszabadulnunk. Ha ez megtörtént, akkor tudunk helyet adni a csendnek, a jelenlétnek. Ez természetes állapotunk, amit elnyom, eltompít elménk megoldandó problémákkal, elérendő célokkal és megannyi különböző információval átszőtt feszültsége. Mindezek csupán szemlélődésünk tárgyai, aki figyeli a történést, azok vagyunk mi, az időtlenül szemlélő Látó.

Íme egy dinamikus meditációs technika, ami megteremtheti a belső csendet, a meditációhoz, önmagadhoz:

Kundalini meditáció
Első rész (15 perc):
Lazán állva, az egész tested engedd rázkódni, hogy az energiák elinduljanak felfelé a lábadból. Hagyd, hogy a rázkódás történjen, ne te csináld.
Második rész (15 perc):
Tánc…. bármilyen, ami csak jólesik, és engedd az egész tested úgy mozogni, ahogy az kívánja.
Harmadik rész (15 perc):
Hunyd be a szemed és légy mozdulatlan, ülve vagy állva…. Bármi történik belül vagy kívül – csak figyeld.
Negyedik rész (15 perc):
Tartsd csukva a szemed, feküdj le, és maradj mozdulatlan.


A meditációs technikáról szóló cikket Chris írta, bővebb információ a Kristálypárna weboldalon!
Szeretettel ajánlom vasárnapi kipróbálásra!
Related Posts with Thumbnails