2012. november 2., péntek

A Kos szemüvegén keresztül a világ

„A jó harcos mindig tudja, hogy miért érdemes küzdenie. Nem bocsátkozik értelmetlen ütközetbe és nem vesztegeti az idejét apró sérelmekre.”
- Paulo Coelho: Az Ötödik hegy -

Az a jegy, ahol a Napunk áll, határozza meg azt a „szemüveget”, amin keresztül a világ dolgait szemléljük, érzékeljük. Így hozzuk létre a nagy egész valóságában a saját szubjektív valóságunkat. Ahogy a makrokozmoszban a Naprendszerünk egy központi csillag köré rendeződik, úgy a horoszkópban a Nap is ezt a központi szerepet képviseli. Az asztrológia szimbólumokra és analógiákra épül, így a legegyszerűbb az értelmezéshez megvizsgálni az adott szimbólumot.

A Kos a háziasított vadjuh hímnemű egyede. Ismerjük úgy, mint kezes bárányt, szelíd birkát, de úgy is, mint harcias vezérkost. Ezek az alapvetően higgadt, „birkatürelmű” állatok a párzási időszak alatt megvadulnak, és keményen összecsapnak hatalmi pozíciójuk megerősítése vagy épp kivívása érdekében. A kosok ilyenkor leszegett fejjel egymásnak rontanak és összeöklelik a szarvukat. A keresztény kultúrában a bárány a legjelentősebb áldozati állat, oltározása az Istennel való megbékélést szimbolizálja.
A Kos-típusú emberekben is ez a kettős természet lakozik: vagy alkalmazkodó csapatjátékosok vagy ők a főnökök.
Ezzel a jeggyel indul az asztrológiai évkör, ez a születés pillanata. Itt még minden az „én”-ről szól, a Kosok a „helló, világ!” ártatlan naivitásával vetik bele magukat a létezésbe. Tele vannak tettvággyal, energiával, életerővel, akarattal. Számukra az élet folyamatos versenyhelyzetek sorozata: az utakon vezetés közben, munkában a kollégákkal, kapcsolatban a másik féllel kell összemérniük az erejüket. Nekik ez a legtöbb esetben nem véres háború, hanem játékos próbatétel.
Szenvedélyes természetükből fakadóan a legtöbb szituációt úgy oldják meg, hogy fejjel rontanak a falnak: azonnal reagálnak, és csak később állnak meg gondolkodni az esetleges következményeken.
Tiszta szívvel képesek dühöngeni, ordibálni, tombolni, sérelmeiket nem hurcolják éveken keresztül magukkal.
Legfontosabb tanulási feladatuk belső békéjük megtalálása, illetve megbékélés önmagukkal, sorsukkal.

A Kos jegy ura a Mars, a harc, a küzdelem és a zabolátlan férfiasság istene. Ő szimbolizálja az aktivitást, a cselekvőerőt, a döntési képességeket, az ösztönöket, a szexuális potenciát, ezért a jegy szülöttei is bővében vannak ezeknek az energiáknak.
Related Posts with Thumbnails