2013. december 1., vasárnap

Csillagjegyek és a karácsonyi menü 1.

"Biztosan tudom, még tartogat az élet számomra valamit, ami egyszerre lesz orvosság és édesség, mámor és szőlőcukor. Megállok, körülnézek, várakozom."
- Márai Sándor -

Ez az egyik kedvenc csillagjegyes írásom. Néhány kedves gasztroblogger segítségével összeállítottam a karácsonyi menüket.
Az első részben a Kos, a Bika, az Ikrek és a Rák karácsonyi előételei, főételei és desszertjei szerepelnek.
Fűszerekkel és dekorációs ötletekkel megspékelve.
Hamarosan jön a folytatás!

Igazán különleges karácsonyi meglepetéssel készültünk. Néhány fantasztikus gasztroblogger közreműködésével igazi (g)asztrológiai lakomákat varázsolunk a csillagjegyek asztalára.

Köszönet a részvételért ábécé sorrendben: Bonbon Mánia, Hozzávalók: egy csipetnyi szeretet, Levin módra, Szellem a fazékban, Szemirámisz függőkertje, Zamat és illat

KOS

Ha a hétköznapok során nem is jut időd a főzőcskézésre, karácsonykor azért még te is a tűzhely mögé állsz. Bár a bonyolult ünnepi receptek helyett a gyorsan, könnyen készíthető, kevésbé pepecselős fogásokat preferálod. Az is előfordul, hogy nem tervezel előre, hanem a megvásárolt alapanyagokból rögtönzöl valami fenségeset.

Fűszerek közül illenek hozzád a pikáns, intenzív ízek, mint a chili, a fokhagyma, a fekete bors, a koriander és a menta.

Az ünnepi asztal díszítésénél használj vöröset és rengeteg mécsest, gyertyát.

Előétel: Sültpaprika krémleves

http://ildinyo.blogspot.hu/2010/08/napfenyes-menu-sultpaprika-kremleves.html

Főétel: Ropogósra sütött keszeg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

http://szellemafazekban.blogspot.hu/2011/05/tyuderopogosra-sutott-keszeg.html

Desszert: After eigth csokitorta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

http://szellemafazekban.blogspot.hu/2012/02/after-eight-brutalcsokitorta.html

BIKA

Szereted a vendégeidet bőséges választékkal, gazdagon megrakott ünnepi asztallal fogadni. Nálad biztosan senki sem távozik éhesen. Elsősorban a laktató ételeket, a sokféle süteményt kedveled, és nem feledkezel meg a finom, illatos-fűszeres forralt borról sem! Vannak régóta őrzött hagyományos receptjeid, amit minden évben elkészítesz.

Fűszerek közül azok illenek hozzád, amik jól kiemelik az ízeket, mint például a fahéj, a tárkony és a bazsalikom.

Az ünnepi asztal díszítésénél használj barna és óarany színeket, illetve mézeskalácsot.

Előétel: Ököruszály leves

ököruszály

http://szellemafazekban.blogspot.hu/2010/10/okoruszaly-leves.html

Főétel: Rácponty

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

http://szellemafazekban.blogspot.hu/2010/06/racponty.html

Desszert: Mézeskalács

mézeskalács1

http://szemiramisz.blogspot.hu/2013/11/mezeskalacs.html

IKREK

Mivel szívesen olvasol újságot, a karácsonyi recepteket is onnan gyűjtöd össze vagy akár az Internetről – gasztroblogokról. Kedveled a változatosságot, a sokféleséget, és ez a karácsonyi menüdön is meglátszik. Inkább sok apró, könnyű harapnivalót, falatkákat készítesz, mint egy nagy fazék nehéz, zsíros, tradicionális ételt.

Fűszerek közül válaszd az apró szemű, illatos fűszereket, mint az ánizs, a köménymag, a kakukkfű vagy a majoránna.

Az ünnepi asztal díszítésénél használj narancssárga színeket és hópehely-mintákat.

Előétel: Skagenröra, „öreg ember kenyéren”

skagenröra szendvics

http://levinmodra.blogspot.hu/2013/04/oreg-ember-ul-kenyeren-skagenrora.html

Főétel: Balzsamos sült csirkemell, lilahagymalekvárral, sült sütőtökpürével és héjában sült burgonyával

http://ildinyo.blogspot.hu/2011/01/egy-gyors-ebed-balzsamos-sult.html

Desszert: Karácsonyi trüffel

Karacsonyi truffel_3(1)

http://gesztenye-bonbonmania.blogspot.hu/2011/12/karacsonyi-truffel.html

 

RÁK

A karácsony számodra elsősorban a családról, az együtt töltött időről szól. Szeretnéd, ha az ünnep olyan lenne, mint egy mesekönyvben, hatalmas karácsonyfa, finom illatok, meghitt hangulat. Fontosak számodra a hagyományok, édesanyádtól, nagymamádtól örökölt receptek, de idén karácsonykor kipróbálhatsz valami igazán újat.

Fűszerek közül illenek hozzád a lágyabb ízek, mint a kapor, a zsálya vagy fekete bors helyett a borsikafű.

Az ünnepi asztal díszítésénél használj pasztell színeket, ezüstöt és gyöngyöket.

Előétel: Narancsos sárgarépa-krémleves

http://ildinyo.blogspot.hu/2012/11/narancsos-sargarepa-kremleves.html

Főétel: Spenótos lazacfilé leveles tésztában

spenótos lazac

http://ildinyo.blogspot.hu/2009/12/spentos-lazacfile-levelestesztaban.html

Desszert: Citromos pite mákos habbal

citromos mákhabos pite

http://zamatesillat.blogspot.hu/2011/12/citromos-pite-makos-habbal-karacsonyra.html

Related Posts with Thumbnails