2010. március 11., csütörtök

Diéta és életmódtippek a csillagjegyek tükrében

TŰZ JEGYŰEK: KITARTÁSPRÓBA
KOS [03.21-04.20]
Ön rendszerint sokat sportol, hízásra akkor válik hajlamossá, amikor szünetelteti. Ezért a diétáját elsősorban a mozgás köré kell építeni: válasszon dinamikus, intenzív mozgást, futást, fallabdát, aerobikot. Ez segíti a feszültségei oldását is. Folyamatosan új impulzusokra van szüksége, ez a táplálkozási szokásaira is igaz, ezért keressen változatosságot ígérő diétát. Fogyasszon sok fehérjét: sovány húsokat, tengeri halat, nyers zöldségekkel, hidegen sajtolt olajokkal.
OROSZLÁN [07.23-08.22]
Ön nem kedveli az étrendbeli korlátokat, a kényszerű mozgást, mert jobbára úgy éli az életét, ahogy önnek tetszik. Ha mégis szükségessé válik az életmódváltás, mindenképpen a szívbarát étrend mellett döntsön. A mediterrán diétát egyenesen önnek találták ki. Ebben megtalálható a teljes kiőrlésű gabonából készült tészta, zöldség, gyümölcs, a minőségi tejtermék, az olívaolaj, a tengeri hal, és még egy kis vörösbor is engedélyezett. A fokhagyma csökkenti a koleszterinszintet. Mozgásformának válasszon kardioedzéseket: futást, joggingot, power-walkot.
NYILAS [11.22-12.20]
Életmódjában a túlzások hízásra hajlamossá tehetik, figyelnie kell testsúlyára. Hangsúlyt az anyagcsere serkentésére és a zsírégetésre kell helyeznie. Az ananász, a grépfrút, a papaya segíti a zsírok és a fehérjék fel-dolgozását és a gyümölcsök csillapítják édességvágyát. Bár lelkesen vág bele a diétázásba, érdeklődve olvassa az újabbnál újabb fogyási tippeket, kitartása életélvezetén hamar elbukik. Keressen személyi edzőt, személyre szabott programot, aki, vagy ami segít az ellenőrzésben, a számonkérésben.


FÖLD JEGYŰEK: KONTROLL ALATT
BIKA [04.21-05.21]
Hajlamos az érzelmi hullámzásait evéssel kompenzálni, ezért önnek fontos folyamatosan figyelnie étkezési szokásaira. Így nem kell időközönként drasztikus kúrákat beiktatnia. Kerülje a túlzott só fogyasztást. A zeller, a vöröshagyma serkenti a veseműködést. Lehetőleg válasszon teljes értékű élelmiszereket, vásároljon pia-con, termelőktől. A „90 napos diéta” esetén nem kell lemondania a hagyományos ízekről, csak bizonyos rendszer szerint fogyasztani őket. Bármilyen sportot is választ, lassan, lépésről lépésre növelje a mozgás-mennyiséget.
SZŰZ [08.23-09.22]
Bár alapvetően nem egy hízásra hajlamos alkat, az emésztőrendszer érzékenységéből adódóan bizonyos időközönként szükséges lehet a diéta. Válasszon kímélő ételeket, gabonákat, magvakat. Precíz és minden részletet figyelembe vevő személyiségéhez remekül illenek a rendszerező diéták, mint például az „Update módszer”. Bioélelmiszerekből, a reformkonyha fogásaiból is összeállíthatja étrendjét. Mérsékelje a tejfogyasztást. Mozgásnak válasszon rendszeresen ismétlődő csoportos foglalkozást, például a pilatest.
BAK [12.21-01.19]
Ha alkatilag nem is érzi szükségességét, egészsége megőrzése érdekében időközönként iktasson be egy böjtös napot. A krónikus betegségek kialakulását is megelőzheti salaktalanító-lúgosító diétával. Az egészséges, könnyű, vitaminokban és rostokban gazdag étrend visszaállíthatja szervezete egyensúlyát. Fokozottan ügyel-jen a megfelelő mennyiségű ásványi anyag- és vitaminbevitelre. A bab, a paprika, a póréhagyma, a fekete-gyökér, a kelkáposzta, a kínai kel, a különböző saláták, a sóska és a petrezselyem is természetes forrása ezeknek. Mozgásnál a tartós erőkifejtés igénylő tevékenységek felelnek meg leginkább önnek.


LEVEGŐ JEGYŰEK: CSAK RUGALMASAN
IKREK [05.22-06.21]
Nem szíveli a kötöttségeket, étkezési szokásaiban sem. A pontos menetrendet követelő diétákat nem önnek találták ki, de a rendszerességre az étkezésben és a sportban is fontos figyelmet fordítani. Válasszon nem túl megerőltető mozgásformát, próbálja ki a „dinamikus szobabiciklit”, a spinninget. A gyorséttermi ételek, a hizlaló tészták helyett fogyasszon gabonakásákat, müzlit gyümölccsel, tehéntej helyett rizs-, szója- vagy mandulatejet. A cukros üdítőket cserélje fel frissen facsart gyümölcslevekre.
MÉRLEG [09.23-10.22]
Ha diéta, legyen divatos! Szívesen olvassa a hírességek aktuális fogyási tippjeit, azért legyen ezekkel a gyakran szélsőséges módszerekkel óvatos. A gyors súlyvesztést ígérő diéták nem hoznak tartós eredményt, csupán súlyingadozást. Önnek nagyon fontos az étkezésben is az egyensúly megteremtése, a savasító élelmiszereket kompenzálja bázisképzőkkel: fogyasszon sok gyümölcsöt, salátát, uborkát, spenótot, spárgát, céklát, karalábét, csökkentse a tejtermékeket és a húsfogyasztást. A vese védelmének szempontjából ajánlott a folyadékbevitelre jobban odafigyelni. Mozgások közül minden tánccal összefüggő sportág szóba jöhet.
VÍZÖNTŐ [01.20-02.18]
Étkezésében igazából nincsenek irányelvek, ez a diétázási szokásaira többszörösen is igaz. A kúrák vagy fogyasztó programok helyett szívesebben szed étvágycsökkentőket. A mesterséges szerek helyett válasszon természetes élelmiszereket: földimogyorót, babot, borsót, édesség helyett aszalt szilvát. A paradicsomlé és a matetea is alkalmas erre. Alapvetően mozgékony természetű, rendszeresítse a sportot az életében. Keressen mindig olyan mozgást, amihez éppen kedve van, akár magányosan, akár csoportosan. A tollaslabda tökéletesen átmozgatja!

VÍZ JEGYŰEK: ÉRZELMEKTŐL VEZÉRELVE
RÁK [06.22-07.22]
A Rák jegy uralkodó bolygója a Hold, ami egyszer fogy, aztán telik. Önnek gyakran érzelmi hullámzásai teszik függővé a testsúlyát: bánatában, rossz passzban hajlamos többet enni. Érzésvilágát nehezen, étkezési szokásait viszont kordában tarthatja. Próbálja ki a 21 napos „súlykontroll diétát”, vagy állítson össze magának olyan étrendet, ami érzékeny gyomrát is kíméli. Kerülje a túlzott dohányzást, kávé- és alkoholfogyasztást, viszonyt fogyasszon sok folyadékot. A mozgások közül próbálja ki az aqua-fitnesszt.
SKORPIÓ [10.23-11.21]
Ha változtatni akar esetleges súlyproblémáján mindenki másnál szigorúbban, önmegtartóztató módon képes a teljes lemondásra. A szélsőséges léböjt-kúrákat azonban csak orvosi felügyelet mellett végezze! 2-3 nap esetén fogyasszon legalább 2,5-3 liter ásványvizet, gyógyteát, facsart zöldség- és gyümölcslevet, zsírmentes leveseket. Ha kevésbé drasztikus módszert keres, próbálkozzon a makrobiotikus táplálkozással, ami előnyben részesíti a gabonaféléket, a gabonapelyheket, a hüvelyeseket, az olajos magvakat. Küzdősportokban, fight-aerobikban, capoeirában feszültségeit is levezetheti.
HALAK [02.19-03.20]
Ha fogyni szeretne, lehetőleg kerülje a gyógyszeres megoldásokat. A vegetáriánus étrend megfelel az ön ízlésének, néhány dolgot azonban itt is szem előtt kell tartani. A húsmentes étrendből hiányzó fehérjéket pótolja növényi eredetűvel: szójával, babbal, borsóval, lencsével. Sütés helyett inkább párolja az ételeket. Az immunrendszer karbantartása is fontos, a vitamindús zöldségek-gyümölcsök segítenek ebben. Ide tartoznak többek közt a citrusfélék, a joghurtok, a paprika, a káposzta, a cékla, a bodza, a zab és az árpa. Sportok közül próbálja ki a jógát.
Related Posts with Thumbnails