2010. március 19., péntek

A Kos jegye

Útravalóul:
"Senkit sem előzhetünk meg, ha a lábnyomába lépünk."
F. Truffaut
Ideje: 03.20-tól 04.19-ig
Időszaka: a kora tavaszi változékony idő, gyorsan emelkedő hőmérséklet
Uralkodó planétája: Mars
Eleme: tűz
Minősége: kardinális
A jegy üzenete: "Én vagyok" "Én akarok"
Kulcsszavai: akció, cselekvés, aktivitás, tettvágy, energia, életerő, versengés, döntés, libidó

A zodiákus első jegye, vele kezdődik az asztrológiai életkör. Hozzá tartozik az aszcendens és az I-es ház: a születés, az önérvényesítés, az akarat, az én-kifejezés.

Az archetípust leginkább a Kos jegyű embereken keresztül ismerhetjük meg:
"A harcos"
A Kos jegy jellemzője a spontán, impulzív cselekvés, az akarat érvényesítése. Fáradhatatlan, bátor és lendületes, idősebb korában is megőrzi ezt a fiatalos aktivitást.
Nézzük csak meg Terence Hill-t (03.29) vagy Jean-Paul Belmondo-t (04.09).
"A kalandor"
Forróvérű, rámenős csábító, akit erőteljes, perzselő szexuális energia fűt. Kalandvágyó, aki naiv, csibészes, ellenállhatatlan kisugárzásával veszi le a lábáról a lányokat-asszonyokat.
Casanova (04.02) a leghírhedtebb kalandor, filmes megszemélyesítői között több Kos is akadt: David Tennant (04.18) Richard Chamberlain (03.31) vagy Heath Ledger (04.04).
"Impulzív sportoló"
A Kos jegyhez a következő sportágakat rendelik: boksz, futball, autós száguldás.
Csak ennyit fűznék hozzá: Papp László (03.25), Ayrton Senna (03.21), Ronaldhino (03.21), David Coulthard (03.27) Puskás Ferenc (04.01)...
"A pajkos csábító"
A Kos hölgyeket is jellemzi a fiatalos ártatlan báj.
A világirodalom egyik legismertebb naiváját, Júliát, legnépszerűbb feldolgozásaiban két Kos lány játszotta: Zeffirelli-klasszikusan  Olivia Hussey (04.17). és Luhrmann-modernen Claire Danes (04.12) Szintén Kos a hamvas tekintető kalózcsábító, Keira Knightley (03.26) vagy az örök Doktor Szöszi Reese Witherspoon (03.22).
"Határozott amazon"
A független, modern, kalandvágyó, emancipált nő is a Kos arca, aki határozottan megmondja mit akar, és a férfit megelőzve céltudatos hódításba kezd.
Lara Flynn Boyle (03.24), Lena Olin (03.22) mellett talán Sarah Jessica Parker (03.25) Szex és New York-karaktere a legkifejezőbb erre.
"Szarkasztikus humorú"
A Kos tréfája egyértelmű, nyílt és spontán, enyhén élcelődő, a másikat - minden rosszindulat nélkül - kifigurázó.
Legismertebb Kos nevettető Charlie Chaplin (04.16), de a Monty Python-os Eric Idle, illetve Steve Martin is Kos jegyű. Utánozhatatlan, úttörő humort képvisel képi világával Quentin Tarantino (03.27), mesteri szóvarázslással Rejtő Jenő (03.29) vagy fergeteges mozgásával Jackie Chan (04.07).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails