2010. március 19., péntek

A Kos jegye

Útravalóul:
"Senkit sem előzhetünk meg, ha a lábnyomába lépünk."
F. Truffaut
Ideje: 03.20-tól 04.19-ig
Időszaka: a kora tavaszi változékony idő, gyorsan emelkedő hőmérséklet
Uralkodó planétája: Mars
Eleme: tűz
Minősége: kardinális
A jegy üzenete: "Én vagyok" "Én akarok"
Kulcsszavai: akció, cselekvés, aktivitás, tettvágy, energia, életerő, versengés, döntés, libidó

A zodiákus első jegye, vele kezdődik az asztrológiai életkör. Hozzá tartozik az aszcendens és az I-es ház: a születés, az önérvényesítés, az akarat, az én-kifejezés.

Az archetípust leginkább a Kos jegyű embereken keresztül ismerhetjük meg:
"A harcos"
A Kos jegy jellemzője a spontán, impulzív cselekvés, az akarat érvényesítése. Fáradhatatlan, bátor és lendületes, idősebb korában is megőrzi ezt a fiatalos aktivitást.
Nézzük csak meg Terence Hill-t (03.29) vagy Jean-Paul Belmondo-t (04.09).
"A kalandor"
Forróvérű, rámenős csábító, akit erőteljes, perzselő szexuális energia fűt. Kalandvágyó, aki naiv, csibészes, ellenállhatatlan kisugárzásával veszi le a lábáról a lányokat-asszonyokat.
Casanova (04.02) a leghírhedtebb kalandor, filmes megszemélyesítői között több Kos is akadt: David Tennant (04.18) Richard Chamberlain (03.31) vagy Heath Ledger (04.04).
"Impulzív sportoló"
A Kos jegyhez a következő sportágakat rendelik: boksz, futball, autós száguldás.
Csak ennyit fűznék hozzá: Papp László (03.25), Ayrton Senna (03.21), Ronaldhino (03.21), David Coulthard (03.27) Puskás Ferenc (04.01)...
"A pajkos csábító"
A Kos hölgyeket is jellemzi a fiatalos ártatlan báj.
A világirodalom egyik legismertebb naiváját, Júliát, legnépszerűbb feldolgozásaiban két Kos lány játszotta: Zeffirelli-klasszikusan  Olivia Hussey (04.17). és Luhrmann-modernen Claire Danes (04.12) Szintén Kos a hamvas tekintető kalózcsábító, Keira Knightley (03.26) vagy az örök Doktor Szöszi Reese Witherspoon (03.22).
"Határozott amazon"
A független, modern, kalandvágyó, emancipált nő is a Kos arca, aki határozottan megmondja mit akar, és a férfit megelőzve céltudatos hódításba kezd.
Lara Flynn Boyle (03.24), Lena Olin (03.22) mellett talán Sarah Jessica Parker (03.25) Szex és New York-karaktere a legkifejezőbb erre.
"Szarkasztikus humorú"
A Kos tréfája egyértelmű, nyílt és spontán, enyhén élcelődő, a másikat - minden rosszindulat nélkül - kifigurázó.
Legismertebb Kos nevettető Charlie Chaplin (04.16), de a Monty Python-os Eric Idle, illetve Steve Martin is Kos jegyű. Utánozhatatlan, úttörő humort képvisel képi világával Quentin Tarantino (03.27), mesteri szóvarázslással Rejtő Jenő (03.29) vagy fergeteges mozgásával Jackie Chan (04.07).
Related Posts with Thumbnails