2010. április 27., kedd

A telihold ihletése: holdkő

A napokban megint fényesen tündököl a Hold. Teljes gömbbé érésére még egy napot várni kell, telihold szerdán délután, negyed kettőkor lesz.
Addig is előástam régebbi jegyzeteimet a "legholdiasabb" kristályról. Szkeptikusok figyelem! Az iromány egyben tudományos és fantasztikus!

Csönd-koan
Hó. Hegy. Hold.
Fodor Ákos

Tényszerűség
A földpát-csoportról: a csodálatos holdkő a földpát-csoport tagja. A földpát elnevezése 1750 tájáig vezethető vissza, a német tájnyelvi Spat (=Spalt, hasadás) szóból származik. A drágakőcsalád tagjai jól hasadó ásványok. Kémiai összetételük kálium-, nátrium- és kalciumtartalmú alumínium-szilikátok, ami igen gyakori kőzetalkotó ásvány. Vagyis az egyik legközönségesebb anyagok egyike a földön. Ide sorolhatók: a sárga ortoklász, a szanidin, a holdkő és az amazonit. Az aventurinföldpátok képviselője a napkő.
Holdkő elnevezése: a hold sejtelmes kékesfehér fényjátékára utal. A másik elnevezése – az adulár – a svájci Adular-hegyfok után, a holdkő fényjátékát is adularizálásnak hívják.

Kémiai összetétele: kálium-alumínium-szilikát. Tulajdonképpen elegykristály, vagyis 65%-ban ortoklászt, 35%-ban albitot tartalmaz. A két alkotó lassú lehűlés közben lemezesen szételegyedik. Az ikerlemezesen szerkezetnek köszönhető a különleges fényjelenség.
Mohs keménysége: 6-os.
Kristályrendszere: monoklin.
Színe: rendszerint átlátszó színtelen, enyhe homályossággal. A kékes fényudvart akkor kapunk, ha a követ cabochonnak csiszolják. A fényhatás az ikerlemezek vastagságától függ. Minél vékonyabbak a lemezkék, annál élénkebb és finomabb a kék csillogás. Ha vaskosabbak, a fény őszes fehérré változik.
Keletkezése: Az adulár a Föld mélyében keletkezik, 650-700°C-on, a szilikátolvadék kristályosodása során. De szép, áttetsző kristályai a kovasavban és káliumban gazdag, forró vizes oldatokból csapódnak ki, különböző kőzetek hasadékaiban. A holdkő a vulkáni kőzetek zárványaiban képződik.
Előfordulása: legjelentősebb előfordulása Srí Lanka. Dél-Indiában barna, vörösesbarna színűeket találtak, de előfordulnak rózsaszínű és sárga kövek is. További szállító Felső-Mianmar.
Felhasználása: ékszereket díszítenek vele, gyöngysorokat fűznek a holdkőből. (Egyik remekmű Krisztallit blogján is megcsodálható!)
Egyéb tudnivalók: előfordulnak holdkő-macskaszemek is.


Legendák és fantáziák
  • úgy vélték, a holdkőben a Hold képe tükröződik, és fénye a Hold változásaival együtt változik
  • a holdkő szépsége miatt a nőiesség szimbóluma. Viselését elsősorban lassan fejlődő bakfisoknak ajánlották, hogy a holdkő-talizmán elősegítse a nőies formák kialakulását
  • elterjedt az a nézet is, hogy aki holdkövet visel, a szerelemben gyöngéd és odaadó partner
  • a hatodik érzék kialakulását, a tökéletes intuíciókat segíti elő. Ha éjszakára a nyakunkba teszünk egy holdkövet, megálmodhatjuk a helyes megoldást, a bennünket foglalkoztató gondokra is.
  • Camillo Leonardo, XVI. századi orvos ezt állítja a holdkőről: „Nagy hatalma van a szerelmesek kibékítésében. A növekvő hold időszakában erősíti a fizikumot, de csuda dolgokat tesz a fogyó hold idején is, vannak, akik meglátják tőle a jövő eseményeit.” Azt is írja, hogy benne van a hold vagy egy felhős csillag tükörképe, és a perzsiai kövekben éppúgy dagad, vagy fogy, mint a valódi Hold. „Miután alaposan lemostuk, szájunkba vehetjük őket, és olyan gondolataink támadnak, amelyek jövőbéli eseményeket, tennivalókat mutatnak. A fontos tennivalók olyan erősen megülnek az elmében, hogy ki sem lehet törölni őket, ám amikre nincs szükség, hamarosan feledésbe merülnek.”
  • az ázsiai kontinensen úgy tartják, hogy a holdkő halványan derengő kékes színe a holdfényre hasonlít. A legszebb holdköveket a dagály veti partra, olyankor, amikor a nap és a hold különlegesen harmonikus kapcsolatba kerül, ami minden 21 évben (három hétéves holdciklus) fordul elő. Ez az esemény az alapja annak az angol kifejezésnek – once in a blue moon – vagyis egyszer egy kék holdban – amely azt jelenti: hébe-hóba, igen ritkán.
Tapasztalat
Talán az egyik legelső próbára tett kristály az életemben a holdkő volt. Több, mint valószínű, hogy Fable Jégtánca tett fel nálam az elhatározás i-jére azt a bizonyos pontot: márpediglen hogy ásó-kapa szerelem fűz a kristályok világához. Be is szereztem hamar ezt-azt, és az okos kristályos könyvleírások helyett a saját érzéseimre hagyatkozva hol egyiket, hol másikat vágtam zsebre, dugdostam a párnám alá. Fogalmam sem volt, mit miért teszek, mit "kellene" éreznem, egyszerűen csak JÓ VOLT.
A fotón látható meseszép kristály egy gyűrűből való.
Próbáltam a holdkövet teliholdkor, újholdkor, hold-függetlenül.
Szeretem, ha együtt alszunk, és megszínesíti, ébrenlétbe hozhatóvá teszi az álmokat. Kedves, lágy, vidám, simogató, körülölelő.
Egyik legkedvesebb holdkő-történetem kisebbik unokaöcsém születése. Nővérem második hete feküdt minden különösebb komplikáció és gond nélkül a szülészeten, pusztán azzal az indokkal, hogy "kedveském, kellemetlen dolog autópályán szülni". Már nagyon unta, hogy a harmadik kismama távozik mellőle karján egy-egy frissen-szülöttel. Bár én még bírtam volna a borzalmas kórházi koszt elleni lázadást és a várandós-roborálást, vagyis az esténkénti főzőcskézést, reggeli kiszállítást, de ő már erősen lázadozott a maradás ellen. Ezért este otthagytam neki a holdköves medált, próba-szerencse felkiáltással. Másnap dél körül hívott, mehetek szülni! Csapot-papot, munkát és főnököt hátrahagyva rohantam, és csak a metrón jutott eszembe a holdállás. Telefonon riasztott, internet-függő kollégám tudatta: pontosan a szülés megindulásakor telt ki a Hold...
Related Posts with Thumbnails