2020. március 23., hétfő

Egy új világkorszak küszöbén 1.

Vízöntőbe lép a Szaturnusz: 2020.03.22 (04h59p)

Bevezető gondolat: "Ha az ember az égbe emelkednék, s megismerné a világegyetem rendjét és a csillagok tündöklését - magányosan kietlennek találná ezt a csodálatos látványt. Igazi gyönyörűségére csak az szolgálna, a Földön valakivel megoszthatná a világ minden szépségét." (Arkhütasz)


Az emberi lét káosza mögött a maga rendíthetetlen örökkévalóságában a világegyetem rendje áll – a csillagokra pillantva épp ez látható. Az ókori matematikus-filozófus-csillagász minden bizonnyal ugyanezt fedezte fel az általa használt rendszereknek keresztül és abban is tökéletesen igaza volt, hogy a világ e szépségét meg kell osztani másokkal.

Tudom, hogy a jelen állapotokban – a bizonytalanságban, a zavarodottságban – jóval nehezebb átadni ezt az élményt, mégis megpróbálom. Tegnap ugyanis három oldalnyi előzetes jegyzetet készítettem a Vízöntő Szaturnuszhoz és döbbenetes volt a felismerés: szinte szóról szóra tapasztaljuk most az üzenetét.

Az elmúlt évszázadban négyszer volt ebben a jegyben a Szaturnusz: 1903-ban, 1932-ben, 1962-ben és 1991-ben – akkor mégsem történtek világmegrengető események. Ennek több oka is van. Egyrészt a jegyváltásokat nem lehet önállóan, az asztrológiai előzmények nélkül vizsgálni, hiszen

az élet is egymásra épülő ok-okozatok (karmák) összefüggése.

Másrészt már a Vízöntő újholdnál is pedzegettem (Tenyeredben a végtelen) ez a mostani időszak már tagadhatatlanul a Vízöntő világkorszak kezdete. Szaturnusz előkészíti nekünk a terepet, majd egy időre visszahátrál a Bakba – akad még ott egy kis elrendezni valója  – majd év végén a Jupiterrel együtt végérvényesen átlép, majd 2023-24-ben a Plútó is követi őket.

Reményeim szerint addigra már egyre többen ismerik fel a mostani tendenciákat és együtt is működnek azokkal. Akkor ez a néhány év múlva bekövetkező plútói jegyváltás már a bőségen és nem az újabb tudatébresztő katasztrófákon keresztül nyilváníthatja meg önmagát.
"A tükör összeroppan" – énekli Ákos az Igazán című számában és ez a kép tökéletesen kifejezi a Vízöntő Szaturnusz lényegét.

Az, amit eddig önmagunkról és a tükröződő világról gondoltunk, egyik pillanatról a másikra semmivé lesz.

A Vízöntő az udvari bolond, aki nyíltan szembesíti még a királyt is a tévedéseivel vagy a sok önbecsapó hazug között hangosan felkiált: a császár meztelen! Hiába tudjuk, hogy az a világ, amit próbálunk fenntartani csillogó, ám kiüresedett, mégis kapaszkodunk a megszokások látszatába.

Amit eddig próbáltunk halogatni, görgetni magunk előtt, azt a Vízöntő Szaturnusz egy gyors mozdulattal kikényszeríti. Globális szinten ilyen például a környezetvédelem – hirtelen leállt a légi forgalom, megritkult a közúti közlekedés, bezárt néhány gyár, és máris fellélegzett a természet.

Egyéni szinten is rengeteg olyan probléma van, amitől elszakadni, ami alól felszabadulni kellene: kapcsolatok, nem-szeretem munkák, zátonyra futott élethelyzetek. A múlt, a berögzült minták ismételgetése helyett rá kéne lelni a saját egyéni utunkra.

A Vízöntő üzenete az, hogy kitörök a szokásokból és különlegessé, individuummá válok. Ehhez teszi hozzá a Szaturnusz a maga kis csomagját:

vállalom a felelősséget az elszakadásért, a szabadságomért.

Ez az időszak általában a fennálló kötődéseket teszi olyan intenzívvé, hogy már börtönnek tűnnek, így ki kell törni belőlük. Vagy – mint ahogy most is történt – a külső körülmények állítanak minket kész tények elé.
Nem elég, hogy ez a lassú mozgású égitest jegyet vált, de még az Uránusszal – a Vízöntő másik urával – is kvadrátba kerül, miközben bár tágan, de még mindig együtt áll a Plútóval is. Két transzperszonális égitesttel való kapcsolata azt mutatja, hogy a mostani folyamatok nem kizárólagosan személyes vonatkozásúak, hanem az emberiség átfogóbb lelki egységét érintik.

Ezek a konstellációk előidézhetnek olyan válsághelyzeteket, melyek a kollektív tudatosságot növelik és fejlődésre késztetnek bennünket. Azért érzékeljük ezeket "pusztító" aspektusoknak, mert a személyes egó felépítését alapjaiban rázzák meg.

A Szaturnusz az elkülönült énkép struktúrájának a legszélső pereme. Itt kezd repedezni a fixnek és biztosnak hitt valóság és ha nem vesszük észre időben a jeleket, végzetes hasadássá szélesedik ki, végül az egész összeomlásához vezet. Ezek azok a pillanatok, mikor közelebb kerülünk a saját természetünk megtapasztalásához.

A mélylélektan ezt nevezi "csúcsélménynek", mikor a személyiség elvész vagy meghal az élet magasabb szintű észlelésének fényében.

A hasadás a külső és a belső identitások között keletkezik. Az emberiség egészét nézve gondoljunk például a pénzrendszerre, ami mögött már nincs aranyfedezet, csak névleges, fiktív értékek vannak. (Ezt próbálta meg 2008-ban a Bakba lépő Plútó gatyába rázni a hitelválsággal. Kevés sikerrel.)

Egyéni szinten is megjelenik az önazonosságunk meghasadtsága. Más a kifelé mutatott kép és más a mögöttes érzelmi tartalom. Óriási az elszigeteltség: ennek egyik legszélesebb platformja a közösségi média. "Olyan, mintha" sokan figyelnének ránk, rengetegen elismernének bennünket, megosztanánk magunkat, pedig tele vagyunk alkalmazkodási zavarral, felszínes kapcsolatokkal, többé-kevésbé jól álcázott magányérzettel.

Hiányzik az intimitás, a valódi odafordulás, a bizalomépítés az emberi kapcsolatokból – hiszen önmagunkkal sem vagyunk ilyen bensőséges viszonyban.

Másik probléma, amivel a Vízöntő Szaturnusz szembesít bennünket, hogy rosszul értelmezzük az egyediséget. Félünk a hétköznapiságtól, mégis függünk a tömegdivattól, a normáktól, a társadalmi státuszoktól, de még az Instagram-fotóknak is sok esetben megvan az "elvárt" expozíciója.

Szűklátókörűségünk oda vezet – és megint csak az Internetes szűrők segítenek minket ebben – hogy csak azokkal a témákkal találkozunk, amik érdekelnek bennünket. Csak azokat a híreket, nézeteket fogadjuk el igazságként, ami a mi hitrendszerünkre reflektál.

Annyira átfogó ez a téma, hogy úgy döntöttem, két részletben osztom meg. Ez az első, bevezető "epizód" a helyzet felvázolása, a második részben pedig megkeressük a feloldásokat, az energiákkal való együttműködés leghatékonyabb lehetőségeit.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövesd a Padparadsa facebook oldalát.
Related Posts with Thumbnails